Tony's Chocolonely zet nieuwe stap richting slaafvrije chocolade

Tony's Chocolonely zet een nieuwe stap op weg naar chocola waarvoor geen boeren zijn uitgewrongen. Ook gaat witte chocola tot de mogelijkheden behoren.

Bart van Zoelen
Het bedrijf kan niet garanderen dat voor de repen geen slavenarbeid is gebruikt. Beeld Tony's Chocolonely
Het bedrijf kan niet garanderen dat voor de repen geen slavenarbeid is gebruikt.Beeld Tony's Chocolonely

De Amsterdamse chocoladefabrikant kent vanaf november ook de herkomst van de cacaoboter in zijn repen. Tony's Chocolonely is daarvoor een samenwerking aangegaan met Barry Callebaut, wereldwijd de grootste fabrikant van cacao en chocola.

De Belgisch-Franse leverancier installeert een cacaobotertank van cacaobonen die zijn ingekocht bij die boerencoöperaties in Ivoorkust en Ghana waar Tony's Chocolonely mee samenwerkt.

Sinds 2013 betrekt Tony's Chocolonely zijn cacaomassa al van deze coöperaties, waar het snel gegroeide chocolademerk toeziet op de arbeidsomstandigheden om het risico op kinderarbeid en andere uitbuiting tot een minimum te beperken. Maar het bestanddeel cacaoboter is in melkchocoladerepen bijna net zo groot en dat kwam nog steeds van de grote hoop.

Kritiek
Daar hikte Tony's Chocolonely dan ook al jaren tegenaan. Vorig jaar kwam er kritiek van oprichter Teun van de Keuken, die het bedrijf verweet zijn pretenties niet waar te maken.

Het is de cacaomassa die de smaak bepaalt, legt een woordvoerder uit. Het nut van een investering in de productieketen van het minderwaardig geachte cacaoboter werd in de cacaoindustrie niet ingezien.

Nu ook de cacaoboter van eigen boerencoöperaties komt, neemt Tony's Chocolonely daar twee keer zoveel cacaobonen af. Het aantal coöperaties waarmee het samenwerkt verdubbelt van drie naar zes.

Niet 100 procent slaafvrij
Daarmee kan Tony's Chocolonely nog steeds niet garanderen dat voor zijn repen geen slavenarbeid is gebruikt. "Het is een mijlpaal op weg daarnaartoe. We hebben aan alle randvoorwaarden voldaan waardoor er geen uitbuiting hóeft plaats te vinden. Honderd procent slaafvrij kan je pas claimen als alle boeren boven de armoedegrens zitten, waardoor hun arbeidsomstandigheden bijvoorbeeld dusdanig zijn dat er geen kinderen meer worden ingezet."

"We willen ons ook niet alleen op onze reep focussen. We willen de hele industrie veranderen. Voor Barry Callebaut zijn wij maar een kleine afnemer. Voor ons is het veel belangrijker dat Barry Callebaut zijn andere klanten, meer dan 99 procent, het signaal geeft: wij hebben nu ook traceerbare cacaoboter."

Witte reep
Bijkomend voordeel is dat ook witte chocolade van Tony's Chocolonely mogelijk wordt. In witte chocolade is cacaoboter zelfs het enige cacaobestanddeel. "Daar wil ik nog niet veel over loslaten," zegt de woordvoerder. "Maar we weten dat een witte reep op het verlanglijstje staat van veel chocoladeliefhebbers."

Teun van de Keuken noemt het 'een belangrijke stap' dat Tony's Chocolonely voortaan de herkomst van de cacaoboter kent. "Dat de cacaoboter tot nu toe niet slaafvrij was, is vrij gênant voor een bedrijf met zulke grote pretenties. De eigen reep wordt steeds eerlijker en dat is goed nieuws."

Wel vindt hij dat Tony Chocolonely moet toewerken naar een honderd procent slaafvrije reep. "Een volgende mooie stap zou kunnen zijn om de reep vrij van kinderarbeid te krijgen."

Nauwelijks afgenomen
"Ik geloof niet in de theorie van het bedrijf dat de rest van de industrie volgt, als het maar steeds groter groeit en het goede voorbeeld blijft geven," vervolgt hij. "Er is nog teveel winst te behalen door kinderarbeid en uitbuiting te laten voortbestaan. Niet voor niets blijkt uit onderzoeken dat de slavernij in de cacaoindustrie de laatste jaren niet of nauwelijks is afgenomen."

Tony's Chocolonely zou moeten inzetten op lobbywerk om politici te bewegen iets te doen aan de misstanden, vindt Van de Keuken. Dat is ook precies wat de chocoladefabrikant ziet als zijn volgende stap.

Een Tony's Chocolonely chocoladereep Beeld Tony's Chocolonely
Een Tony's Chocolonely chocoladereepBeeld Tony's Chocolonely

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden