Tonnen zoek bij Amsterdamse Poort

Winkelcentrum Amsterdamse Poort. Foto ANP Beeld
Winkelcentrum Amsterdamse Poort. Foto ANP

LET OP: dit artikel is gerectificeerd, zie onderaan

AMSTERDAM - Bij de Ondernemersvereniging Amsterdamse Poort (Ovap) zijn tonnen zoek. Er is bovendien gesjoemeld met de jaarrekening. Reden voor vastgoedconcern ING Real Estate, eigenaar van het winkelcentrum in de Bijlmer, de vereniging failliet te laten verklaren.

In 2008 leed de ondernemersvereniging door ongeoorloofde uitgaven een verlies van twee ton. Ook over 2009 en 2010 was er verlies, maar curator Sander Schouten weet nog niet hoeveel. Ook weet hij nog niet waar het geld aan is opgegaan.

Het bestuur van de ondernemersvereniging sjoemelde met de jaarrekening van 2009, die op het oog winstgevend werd afgesloten. Maar een vordering van ING van 120.000 euro werd weggelaten uit de jaarcijfers. Tegelijk werden ook enkele crediteuren verdoezeld.

ING schoot de 120.000 euro voor, omdat de Ovap zijn schuldeisers niet kon betalen. Vorige week dinsdag gaf de rechtbank in Amsterdam gehoor aan de faillissementsaanvraag door ING.

Jarenlang gaf het bestuur van de ondernemersvereniging te veel geld uit aan zaken die buiten de doelstelling vallen, aldus Anneke van der Galiën, woordvoerder van ING Real Estate Investment Management.

De vereniging heeft de plicht minimaal negentig procent van de contributie die de winkeliers betalen, te besteden aan promotie voor het winkelcentrum. Daar werd de afgelopen jaren ruimschoots de hand mee gelicht.

Ondanks ettelijke pogingen van ING orde op zaken te stellen, bleef geld verdwijnen naar andere doelen, aldus Van der Galiën. Zij wil niets kwijt over waar het verdwenen geld aan is besteed. ''Dat wordt nu onderzocht door de curator.''

ING beraadt zich intussen of zij juridische stappen onderneemt tegen de Ovap-bestuurders. ''Het is geen licht besluit een faillissement aan te vragen,'' zegt Van der Galiën. ''Wij hebben er zwaarwegende redenen voor. Een groot deel van het geld werd niet besteed aan het doel waarvoor de vereniging is opgericht: promotie van het winkelcentrum. Dat is wel geld van de aangesloten ondernemers. Bovendien zijn veel crediteuren niet betaald. Ook ING heeft hierdoor een vordering van ruim een ton op de vereniging.''

''Er is aan de faillissementsaanvraag een lange periode vooraf gegaan waarin vergeefs geprobeerd is sluitende afspraken met het bestuur te maken. Dat werkte niet.'' Volgens de woordvoerder heeft ING als verhuurder van het winkelcentrum belang bij het stoppen van het financiële wanbeheer van de ondernemersvereniging. Bij de ondernemersvereniging wilde niemand commentaar op de zaak geven. (MARC LAAN)

RECTIFICATIE
Op dinsdag 2 november 2010 publiceerden wij een artikel over het door ING Real Estate aangevraagde faillissement van de Ondernemersvereniging Amsterdamse Poort (Ovap). De achtergrond van de faillissementsaanvraag van ING is een financieel geschil tussen ING en Ovap. Ovap is tegen het door de rechtbank Amsterdam uitgesproken faillissement in hoger beroep gegaan.

Het artikel was geplaatst onder de kop 'Tonnen zoek bij A'damse Poort; Ondernemersvereniging failliet verklaard na jaren van financieel wanbeheer'. Er werd gesteld dat er tonnen zoek zouden zijn, dat er in 2009 en 2010 verlies was geleden en dat met de jaarrekening van 2009 zou zijn gesjoemeld. Dat was een onjuiste weergave van de feiten.

Er zijn geen 'tonnen zoek' noch zijn er vorderingen 'verdoezeld', maar er bestaat een verschil van mening over de uitgaven door Ovap en over een vordering van 120.000 euro die ING stelt te hebben. Door Ovap wordt deze vordering betwist en Ovap stelt dat de door haar beheerde promotiegelden geoorloofd zijn uitgegeven. Ovap stelt bovendien dat zij nog ruim 350.000 euro tegoed heeft van ING vanwege de promotiebijdrage die de ondernemers contractueel toekomt. ING is al twee jaar gestopt met uitbetaling daarvan en dat is volgens Ovap de oorzaak van de niet betaalde crediteuren. De jaarrekening van 2009 is door een accountant opgesteld en door de ledenvergadering goedgekeurd. Het geschil over de jaarrekening van 2009 heeft betrekking op die betwiste vordering van ING die volgens Ovap tot de eigen promotiebijdrage hoort. De cijfers over 2010 zijn uiteraard nog niet bekend.

Tot slot heeft een door Het Parool achtergelaten terugbelverzoek Ovap niet bereikt. Ten onrechte is vermeld dat Ovap geen commentaar wilde geven.

Het Parool betreurt deze onzorgvuldigheden.

de Hoofdredactie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden