Tonnen aan parkeerkosten bij politie Amsterdam

De Nationale Politie wil paal en perk stellen aan hoge vergoedingen van parkeerkosten voor agenten die met hun auto naar het werk komen. Sommige dienders declareren wekelijks meer dan 200 euro.

Peter Winterman
null Beeld anp
Beeld anp

Vooral bij de eenheid Amsterdam is de politie veel kwijt aan parkeerkaartjes voor medewerkers die met hun eigen auto naar het werk komen. Jaarlijks gaat het om enkele tonnen.

Bij sommige andere eenheden moeten dienders parkeerkosten uit eigen zak betalen. De Nationale Politie wil de regelingen gelijktrekken, hoewel 'er ruimte blijft voor uitzonderingen en maatwerk'.

Niet geschrapt
Op het intranet van de politie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) fel van leer tegen een eerste versie van het plan, waarin staat dat alle parkeervergoedingen vervallen. "Het levert misschien op het eerste gezicht een paar centen op, maar heel veel collega's worden er verdrietig van," schrijft COR-voorzitter Rob den Besten.

Afgelopen dinsdag overlegde de COR met korpschef Erik Akerboom. Volgens Den Besten zou Akerboom hebben toegezegd dat de vergoeding van het parkeergeld voorlopig niet wordt geschrapt, maar een woordvoerder van de korpsleiding ontkent dat er al een besluit is genomen.

"We zijn nu bezig met een scan om in kaart te brengen hoe collega's naar en voor hun werk reizen," zegt de woordvoerder. "Ook wordt onderzocht of zij gebruikmaken van parkeervoorzieningen, zo ja van welke én welke regelingen er bestaan. Aan de hand van experimenten, enquêtes en workshops onderzoeken we alternatieve mogelijkheden voor woon-werkverkeer en dienstreizen.''

Onvermijdelijk
Volgens de COR is het vaak onvermijdelijk dat politiemedewerkers met hun eigen auto naar het werk komen. "Sommige diensten zijn niet haalbaar met het openbaar vervoer," aldus den Besten. "Bijvoorbeeld als je klaar bent om twee uur 's nachts of als je moet beginnen om zes uur 's ochtends."

De parkeerkosten voor een medewerker in hartje Amsterdam kunnen oplopen tot 250 euro per week.

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg van Amsterdam verzette zich vorige maand ook tegen afschaffing van de parkeervergoedingen. "Wij hebben een parkeerprobleem in de stad en dat geldt ook voor mijn medewerkers," zei hij in een interview met NRC. "De meeste van hen kunnen niet in de stad wonen omdat de huizen te duur zijn. Ze hebben diensten die ze langer aan het werk houden dan het openbaar vervoer rijdt."

Aalbersberg is 'op zich' voorstander van het gelijktrekken van regelingen. "Maar als harmoniseren een doel wordt, dan wordt het grijze gemiddelde de norm."

De COR moet instemmen met een definitief plan voor nieuw parkeerbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden