Video

Tonijn van 2,7 m en 275 kg mogelijk Fukushima-monster

Enkele Australische vissers keken heel raar op toen ze voor de kust van Nieuw-Zeeland een ronduit monsterlijk ogende blauwvintonijn aan de haak sloegen. Na twee uur worstelen konden visser Paul Worsteling en zijn team het schrikwekkende gevaarte van 2,7 meter en 275 kilogram binnenhalen.

Aan land volgt mogelijk de ontnuchtering, want experts onderzoeken nu de radioactiviteit van de gigantische blauwvintonijn. Mogelijk creëerde de nucleaire ramp voor de kust van het Japanse Fukushima deze monstervis, die niet uitzonderlijk groot of zwaar is (blauwvistonijnen kunnen tot 4 meter lang worden en er is er zelfs ooit eentje van bijna 700 kg gevangen), maar er wel misvormd uitziet. Dat schrijft de Herald Sun.

'Whopper may be nuke' ('Kanjer mogelijk nucleaire bom') titelen de Australische media in hun typische sappige stijl met enige zin voor overdrijving. Toch is het niet surrealistisch maar bittere ernst. Eerder doken in de buurt van de kernramp van Fukushima al gemuteerde vlinders en vissen op. Twee maanden geleden trokken Amerikaanse experts aan de alarmbel toen ze hoge waarden aan radioactiviteit vaststelden in blauwvintonijn voor de kust van Californië, meer dan tienduizend kilometer verwijderd van Fukushima. Ze vrezen dat de vreselijke kernramp de voedselketen danig besmet heeft. Ook in onder meer Sri Lanka werden al 'nucleaire' vissen uit zee gehaald.

Horrorfilm
De lengte van bijna drie meter en het gewicht van 275 kilogram zijn zeker niet uitzonderlijk. Dit jaar telde een steenrijke Japanner nog 570.000 euro neer voor een exemplaar van 269 kg. Er werden er in Japanse wateren ook al van 445 kg opgevist en een blauwvintonijn kan tot 4 meter lang worden. Ooit werd zelfs een exemplaar van 700 kg gevangen.

Toch is deze vangst heel speciaal, omdat de blauwvintonijn duidelijk misvormd is. Vooral de viskop is afschrikwekkend. Daarom vrezen wetenschappers, die al een tijdje op zoek zijn naar meer bewijzen van radioactieve besmetting door Fukushima bij vissen, dat het om een nucleair gemuteerde blauwvintonijn gaat. 'Dit is gewoon waanzinnig', schreeuwde Paul Worsteling na het binnenhalen van de monsterlijke vis. 'Net wat de wetenschappers zochten', voegde hij er meteen aan toe. Samen met vijf andere vissers had Worsteling ruim twee uur nodig om het beest binnen te halen.

700.000 euro
Worsteling is een ster in deze populaire sport Down Under. Hij presenteert het kijkcijferkanon IFishTV op Ten. Nu zal hij wellicht nog bekender worden. Tijdens deze aflevering hengelde hij dagenlang tevergeefs naar een interessante vangst tot hij deze kanjer aan de haak sloeg. De gigantische blauwvintonijn zou in Japan zo'n 700.000 euro kunnen waard zijn, maar verkocht zal hij wellicht nooit worden. Wetenschappers willen het beest onderzoeken op radioactiviteit. Ze willen nagaan in welke mate de door Fukushima nucleair besmette visscholen de wereld zijn rondgezwommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden