Column

Toneelstukje

THEODOR HOLMAN

En wie speelden er mee in het stuk Claus, een toneelstuk over prins Claus?

Bert Koenders (minister voor Ontwikkelingssamenwerking), Job Cohen (burgemeester van Amsterdam), Jörgen Raymann, Maartje van Weegen en Philip Freriks. Een PvdA-feestje dus.

De regie was in handen van backbencher John Leerdam. Ook PvdA. Waar speelde men het stuk? In het beste theater van de stad, namelijk: Carré.

Hare Majesteit vond het prachtig.

Bij een gewoon theaterstuk zie je haar nauwelijks. Maar als er politici op het toneel staan, krijg je koninklijke belangstelling, dus straks vast een koninklijke subsidie.

Het was, hoorde ik, een toneelstuk met veel wijze lessen en goede bedoelingen over Afrika en om de twee minuten een opgeheven vingertje.

Een paar honderd meter verder - in Nieuw West - voerde de PvdA een ander toneelstuk op: de strijd Marcouch versus Baâdoud.

Een samenvatting van die strijd zou meer woorden vergen dan deze column lang is, maar het is een shakespeareaans drama met geheime sms'jes, geheime liefdesaffaires, geheime politieke druk, broedermoord, leugens, het steunen van onreglementaire voorstellen en vernederende verdachtmakingen. Het is dan ook een strijd tussen 'seculier' (Baâdoud) en 'religieus' (Marcouch).

Ik geloof dat bijna alle Amsterdamse journalisten en columnisten de afgelopen weken in hun mailbox 'geheime informatie' hebben gevonden van verontruste partijleden.

Nu schijnt de partij druk doende te zijn met een belronde ten faveure van Marcouch. Men vindt het echter idioot dat een ledenlijst voor dit soort doeleinden wordt gebruikt. ('Schending privacy'). Ook ontdekte men dat er gebeld werd door ambtenaren van Marcouch (door u en mij betaald), die dus worden ingezet voor het partijbelang van een bestuurder. (Als dat waar is, is Marcouch weg, lijkt me. Hoewel... in deze stad kan alles.)
Hoe dan ook: de PvdA-minister en de PvdA-burgemeester voeren een toneelstukje op voor Hare Majesteit, terwijl in Nieuw West de PvdA maffiapraktijken als politiek verkoopt.

Zou dat een oorzaak kunnen zijn van de deplorabele staat van de PvdA?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden