PlusInterview

Toneelspeler Martijn Nieuwerf geeft voorstelling op Facebook

Toneelspeler Martijn Nieuwerf mist het optreden nu al. Maandagavond speelt hij daarom live op Facebook de ­voorstelling Wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats? van Georges Perec.

Martijn Nieuwerf. De acteur is een van de oprichters van toneelgezelschap ’t Barre Land.Beeld Simone Gablan

Allereerst: hoe gaat het met u?

“Goed, dank je. Ik ben gezond. Het is een vreemde tijd, maar ik ben niet bang, hoe onduidelijk alles ook is. Wel is het raar om niet te spelen. ­Vorige week zouden we onze ­voorstelling De verschrikkelijke ­Wittgenstein hernemen in Bellevue, daar had ik erg naar toegeleefd.”

“Het leidde tot overpeinzingen over een leven zonder theater en voorstel­lingen zonder publiek. We kunnen in deze tijd toneelteksten lezen, praten over regie, podcasts over theater beginnen, maar voor een toneel­speler geldt toch dat je ideeën pas werken als je ze uitspreekt voor publiek. Toen dacht ik: misschien moet ik Brommertje gaan spelen en livestreamen. Ik heb het meteen ­aangekondigd op Facebook, zodat ik er niet meer onderuit kon.”

Waarom juist dit stuk?

“Ik heb deze voorstelling in 2006 bij ’t Barre Land gemaakt en een aantal jaar in verschillende gedaanten op het repertoire gehouden. Ik wilde het stuk al langer afstoffen, ook omdat anderen erom vroegen.”

Heeft de tekst een link met deze tijd?

“Nee. Althans, het verhaal gaat ook over een crisissituatie. Mijn personage is een soldaat die een beroep doet op een groepje Parijse studenten en intellectuelen om aan de oorlog in Algerije te ontkomen. Dat loopt ­vreselijk in het honderd. Perec schreef zijn tekst oorspronkelijk als novelle, een onnavolgbare vertelling waarbij ontelbare genres en stijl­figuren over elkaar heen buitelen vol referenties aan bestaande en niet-bestaande ­literaire, wetenschap­pelijke en ­filosofische werken.”

Klinkt ingewikkeld! Lukt het om de tekst op tijd in uw hoofd te krijgen?

Met een lach: “Ik ben ermee bezig. Misschien zal ik passages voorlezen. Of ik bouw een autocue. Het wordt een lo-fi underground experiment dat faliekant kan mislukken, maar ik vind het onzin om eerst keurig te gaan oefenen en de tekst is te goed en mooi en grappig om hem niet de wereld in te slingeren. Op deze manier blijft het net zo feilbaar als toneel, met als voordeel voor de ­toeschouwers dat ze kunnen ­wegklikken als het ze niet bevalt.”

Speelt u de voorstelling vanuit uw huiskamer?

“Nee, ik ga uitzenden vanuit De ­Olifant, een soort alkoof in het gebouw van Discordia om de hoek bij het Singel waar een groot schilderij van een olifant aan de muur hangt. Het is de bedoeling dat daar komend jaar voorstellingen van Discordia, ’t Barre Land en verwanten te zien ­zullen zijn: het kleinste onder­grondse theater van Nederland.”

De voorstelling Wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats? is maandagavond om 21.00 uur te zien via een livestream op de Facebookpagina van Martijn Nieuwerf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden