'Toneelgroep Amsterdam zou Stadsschouwburg bij fusie overvleugelen'

Als de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam (TGA) fuseren, loopt het theater het risico overvleugeld te worden door het gezelschap. Dat zegt Melle Daamen, tot en met september vorig jaar kort directeur van de Stadsschouwburg.

Daamen in 2013 in de Stadsschouwburg bij een bronzen beeld van Simon Carmiggelt, dat werd teruggebracht nadat het in 1997 gestolen was tijdens het Boekenbal. Beeld anp
Daamen in 2013 in de Stadsschouwburg bij een bronzen beeld van Simon Carmiggelt, dat werd teruggebracht nadat het in 1997 gestolen was tijdens het Boekenbal.Beeld anp

De schouwburg en TGA kondigden vorige maand een 'gezamenlijke toekomstvisie' aan. Een fusie lijkt nu dus op handen. In zijn tijd als directeur, een functie die hij vijftien jaar vervulde, was Daamen altijd tegenstander.

"Bij zo'n fusie kan een zo'n gezelschap snel artistiek dominant worden," zei Daamen zondag in een gesprek met BNR Nieuwsradio. "Dan wordt de programmering eenzijdig en ben je als schouwburg erg afhankelijk van hoe goed of juist niet goed het gezelschap is."

Daamen verliet het Leidseplein in september voor de functie van algemeen directeur van Theater Rotterdam, ironisch genoeg een fusie tussen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam. Toch is de situatie in zijn nieuwe woon- en werkplaats anders, vindt Daamen.

"Hier gaat het niet om een gezelschap dat wordt geleid door één persoon, een soort intendant. Het is een makerscollectief van meerdere makers die allemaal regisseren. Daardoor is de kans op artistieke dominantie door één partij of persoon veel minder groot."

Lees ook: Fusie Stadsschouwburg en TGA: wat zijn de voor- en nadelen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden