Ton subsidie voor HvA voor nieuw legal tech-onderwijs

HvA-hoofddocent Ivar Timmer krijgt een ton subsidie voor de ontwikkeling van een nieuw onderwijsprogramma in informatietechnologie (legal tech) voor rechtenstudenten.

Tom Kieft
null Beeld ANP
Beeld ANP

Timmer, die als onderzoeker verbonden is aan het lectoraat Legal Management van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), diende vorig jaar november de subsidie-aanvraag in bij het Commeniusprogramma van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, dat innovatie in het hoger onderwijs stimuleert.

Vorige week kreeg hij te horen dat zijn aanvraag was goedgekeurd en dat hij kan rekenen op 100.000 euro subsidie.

Belangrijke rol
"In de bacheloropleiding HBO-Rechten op de HvA speelde technologie altijd al een rol," zegt Timmer. "Maar dat willen wij intensiveren."

Informatietechnologie krijgt een steeds belangrijkere rol in het werk van juristen. Een jurist moet in elk geval over bepaalde computervaardigheden beschikken, om zijn of haar vak naar behoren te kunnen uitvoeren.

Maar veel juridische opleidingen zijn tot op heden vooral gericht op het klassieke recht. Digitale kennis en vaardigheden spelen een ondergeschikte rol.

Het nieuwe programma moet dit gat opvullen. "Het plan is tweeledig. Enerzijds moet het nieuwe lesmateriaal de studenten wegwijs maken in de laatste ontwikkelingen op het gebied van legal tech: het werken met programma's die juristen ondersteunen bij de uitvoering van hun werk."

Cybercrime
Anderzijds moet het programma ook de algemene ICT-kennis van studenten verbeteren. "Je kunt wetten over privacy of cybercrime niet snappen als je niets weet van de werking van computers en het internet."

Niet alleen de HvA profiteert van de subsidie. Al eerder begon de HvA onder leiding van Timmer een samenwerking met de andere HBO-Rechtenfaculteiten in Nederland voor de herontwikkeling van de legal tech lesprogramma's, varend onder de vlag van de Legal Tech Alliantie (LTA).

"Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle opleidingen hiervan beter worden. We delen al het onderwijsmateriaal dat we ontwikkelen vrijelijk met de andere faculteiten. Het is een hele uitdaging dit lesmateriaal te ontwikkelen, het zou zonde zijn als op elke hogeschool het wiel opnieuw moet worden uitgevonden."

Ivar Timmer Beeld -
Ivar TimmerBeeld -

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden