Ton Boot, 'mister basketbal', ontvangt Amsterdamse erepenning

Ton Boot heeft gisteren uit handen van loco-burgemeester en sportwethouder Eric van der Burg de Frans Banninck Cocq-penning uitgereikt gekregen, voor mensen die Amsterdam 'op de kaart' hebben gezet.

Basketbalcoach Ton Boot in 2004, met de beker, op de schouders van zijn toenmalige ploeg MPC Capitals uit Groningen. Beeld anp
Basketbalcoach Ton Boot in 2004, met de beker, op de schouders van zijn toenmalige ploeg MPC Capitals uit Groningen.Beeld anp

Boot schuift aan in een select rijtje, met onder anderen André van Duin, Jeroen Krabbé, Herman van Veen, Willeke Alberti, en uit de sport tot dusver slechts Frank de Boer en Richard Schuil.

Een groep oud-basketbalinternationals (pakweg vier generaties) wilde Boot, die dit jaar 75 wordt, op deze wijze eren met een officiële oeuvreprijs: Boot als boegbeeld van de basketbalsport. Bij de nationale bond heeft kennelijk nooit een bestuurder aan zo'n hulde durven denken.

Amsterdam is de bakermat van het basketbal in Nederland, gymleraar Boot was de pionier. Hij was als speler (DED, Wolves, Blue Stars, EBBC) een guard, de man die de lijnen uitzet en scoort. Hij deed het als trainer (met Nashua Den Bosch, Parker Leiden, Commodore Den Helder, Sunair Oostende en Ricoh Amsterdam) niet anders: 14 keer kampioen, 7 keer coach van het jaar.

Geëmotioneerd
Van der Burg roemde Boots vermogen de ultieme consequentie te trekken uit het bedrijven van topsport. Boot vroeg dan toch de microfoon. Hij raakte heel even geëmotioneerd, zoals al die oud-spelers hem nooit hadden gezien. 'Ik hoor nu dat ik word gewaardeerd om wie ik ben. Ik ben niet antisociaal, maar was als coach asociaal, soms ging ik te ver. Ik had al afscheid genomen van het basketbal, omdat er geen enkel perspectief meer was. Jullie hebben mij weer enthousiast gemaakt.'

Boot wordt adviseur van een keur van oud-internationals die van de bond de vrije hand heeft gekregen het basketbal weer smoel te geven, op een niveau dat ooit door Boot werd aangereikt en nadien is verkwanseld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden