PlusRecept van de dag

Tomaten met arganolie uit Marokko

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. Vandaag: Saids tomatentrip.

Merijn TolBeeld Oof Verschuren

Reizen blijft weergaloos. Je onderdompelen in andere geuren en geluiden, huizen die er anders uitzien, bomen die anders ruisen, mensen die anders praten, anders leven en toch ook weer niet, en bovenal anders eten: het draagt bij aan de magie van vakantie. En nu de wereld noodgedwongen stilligt, is het misschien tijd dat we onszelf leren hoe we moeten reizen in ons hoofd.

Ik dacht hieraan omdat onze zintuigen nu vooral geprikkeld worden door eten: ons dagelijkse genot waar we in elk geval binnenshuis nog van kunnen genieten zoals we wensen. Ik dacht ineens ook aan het prachtige boek van kunstenares Aline Thomassen, Ik reis in jouw hoofd. Thomassen laat daarin vrouwen in Marokko in al hun fascinerende verschijningsvormen zien.

Marokko is een goed voorbeeld van een land waarin je je kunt onderdompelen. De warmte, de chaos, de cultuur, de mensen, met overdag overal geluid en een oorverdovende stilte ’s nachts. Dat die stilte er nu ook overdag heerst, met een lege soek (markt) in Marrakesh, zoals ik hoorde van Gemma, die er een kookschool runt, is vreemd.

Deze week waren we bij ons aan tafel ineens, pats-boem, in Marokko. Niet omdat de wortels van mijn eega Said er liggen, dat is een constant gegeven, maar omdat hij kookte vanuit zijn Marokkaanse heup. Dat is koken op je gevoel en het is de magie van de Mediterranée, waar ook Marokko voor een deel toe behoort. En dus lijkt dit receptje makkelijk en door mij zo na te maken. Maar nee. Het moet exact zo gemaakt worden zoals Said dat doet. Precies zo fijngehakt en in die volgorde, voor een optimale smaak. Met een heerlijke arganolie.

U kunt arganolie gerust online bestellen, want alleen al door dit heerlijke hapje zult u vaker op reis naar Marokko willen. Op uw bord dan, wel te verstaan. Haal vers Marokkaans brood bij uw Marokkaanse buurtsuper (#support­yourlocal), neem een hap en laat u meevoeren, ver weg.

Saids tomatentrip

Ingrediënten 
(voor 2 personen)
2 donkerrode echt rijpe, smaakvolle tomaten
1 teentje knoflook
2 sjalotjes
1 tl komijnpoeder
8 ansjovisfilets
½ bosje koriander, alleen de steeltjes
fleur de sel
arganolie van goede kwaliteit

Bereiding
Ansjovis wordt trouwens in Marokko niet op deze manier gegeten (wel sardientjes), maar Said is eraan verslaafd, dus dan mag het en smaakt het naar Marokko. In plaats van arganolie kunt u ook een Marokkaanse olijfolie en wat citroensap gebruiken. Maar het allerlekkerst is het met arganolie, gemaakt van noten van de arganboom.

Snijd de tomaat in plakken en leg ze op een bord. Hak de knoflook en sjalotjes ultrafijn met een scherp mes. Verdeel over de tomaten. Bestrooi met komijn. Beleg elke tomaat schuin met een ansjovis. Snijd de steeltjes van de koriander heel fijn. Verdeel over de tomaten. Besprenkel met de arganolie en bestrooi met wat fleur de sel. Eet met warm Marokkaans brood. Bsaha! Op uw gezondheid. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden