Tom Dumoulin (31) stopt na dit jaar met wielrennen: ‘Wat ik dan ga doen, wil ik nog niet weten.’

Tom Dumoulin (31) stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat heeft de Nederlandse wielrenner bekendgemaakt via Instagram. Zijn lichaam is moe, maar zijn liefde voor de fiets is nog springlevend.

Het Parool
De 100 % toewijding  van wielrenner Tom Dumoulin leidde het afgelopen jaar niet tot de gewenste prestaties. Beeld Getty Images
De 100 % toewijding van wielrenner Tom Dumoulin leidde het afgelopen jaar niet tot de gewenste prestaties.Beeld Getty Images

“Ik heb besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn,” zo valt Dumoulin met de deur in huis op zijn Instagrampagina. “In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt. Eind 2020, begin 2021 was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen, weg van het wielrennen, en na te denken over mijn toekomst.”

Hij vervolgt: “Na een tijdje besloot ik toch door te gaan als wielrenner, enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokio mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor de bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak ook enorm thuis voel.”

Hoogtepunt

“Sinds dat najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. De zilveren medaille van vorig jaar in Tokio was een absolute hoogtepunt. Daar ben ik ongelooflijk trots op. Maar hoe mooi het af en toe ook nog was, heel vaak, en zeker dit jaar, is het ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt.”

De Nederlander geeft aan last te krijgen van vermoeidheid, pijntjes en blessures, zodra de belasting in training of wedstrijden hoger wordt. “Het rendement van de trainingen leidde de afgelopen periode te vaak niet tot de gewenste prestaties. De 100 procent toewijding, alles wat ik voor mijn sport doe en laat en wat ik er vervolgens voor terugkrijg, is daarom voor mijn gevoel al een tijd in disbalans.”

Onbekend pad

Dumoulin is ervan overtuigd dat hij er met het nodige geduld en een heel voorzichtige trainingsaanpak op termijn weer bovenop kan komen, maar daar kiest hij niet voor: “Dat wordt een lange weg, zonder garantie op succes. Ik kies ervoor om deze weg niet te nemen, maar in plaats daarvan te stoppen met mijn actieve loopbaan en een nieuw, onbekend pad in te slaan.”

Dumoulin won in 2017 de Giro d’Italia. In datzelfde jaar werd hij ook wereldkampioen tijdrijden, zowel individueel als bij de ploegentijdrit. Een jaar later werd hij tweede in de Tour de France. Dit jaar stapte de Nederlander af in de Ronde van Italië. “Ik snap niet waarom ik niet vooruitkom,” zei hij na die teleurstelling.

Liefde voor de fiets

Samen met zijn ploeg Jumbo-Visma gaat Dumoulin nu een plan maken om er naar eigen zeggen nog ‘een paar heel mooie, leuke en hopelijk heel succesvolle laatste maanden van te maken’. “Ik kijk vooral enorm uit naar het WK in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit.

Wat ik na mijn loopbaan ga doen, weet ik nog niet en wil ik nu eigenlijk ook nog niet weten. Maar ik weet wel dat de liefde voor de fiets mij altijd wel op een of andere manier betrokken zal laten zijn bij het wielrennen. Ik ben enorm benieuwd wat de toekomst mij zal brengen. Ik ben een gelukkig mens en ik kijk nu al met heel veel trots terug op mijn wielerloopbaan.”

Tot slot: “Ik dank iedereen die dit fantastische avontuur de afgelopen 11 jaar met mij heeft meegeleefd en mij hierbij heeft geholpen. Dank aan alle ploeggenoten, ploegleiders, verzorgers, mecaniciens, overige staf en sponsoren, die er de afgelopen jaren altijd voor me zijn geweest. Dank ook aan alle wielervolgers die me al die jaren zo enorm hebben gesteund! Het fietsen heeft me af en toe bloed, zweet en trainen gekost, maar wat was het mooi en bijzonder!”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden