Tolken IND lekten naar China

Twee Oeigoerse tolken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) worden ervan verdacht dat zij vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan de Chinese overheid. De IND heeft de twee tolken op non-actief gezet, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Redactie
Het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Hoofddorp Beeld ANP
Het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst in HoofddorpBeeld ANP

Dat gebeurde in februari, kort nadat de IND erachter was gekomen dat de tolken informatie lekten naar Peking. De tolken werkten al enige tijd voor de IND. Ze vertaalden vooral zittingen van Oeigoeren, een minderheid die in het westen van China leeft. De overwegend islamitische Oeigoeren worden door Peking gezien als terroristen omdat ze streven naar meer autonomie.

Het ministerie kon nog niet zeggen of het lekken gevolgen heeft voor asielzoekers. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Tot de uitkomsten daarvan bekend zijn, worden geen Oeigoeren teruggestuurd naar China. Een woordvoerster zei te verwachten dat het onderzoek op korte termijn kan worden afgerond.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwde vorig jaar dat China Oeigoeren in het buitenland onder enorme druk zet om informatie door te geven. Hun familieleden in China krijgen bijvoorbeeld geen medische hulp, mogen niet naar school of worden afgeperst. Ook zou China zijn geïnfiltreerd in de Oeigoerse gemeenschap in Nederland en op de hoogte zijn van alles wat daar speelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden