Tolken en vertalers voeren actie voor rechtbank Amsterdam

Zo'n vijftig tolken en vertalers voerden maandag actie bij de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg.  Ze demonstreerden tegen de bezuinigingen van de overheid in hun branche. 

Actievoerende tolken voor de rechtbank.Beeld Jaike Reitsema

Ze hoopten met de demonstratie de rechtspraak en de asielbranche stil te leggen.  Volgens de tolken gaan de bezuinigingen ten koste van de kwaliteit.

De tolken willen betere tarieven, maar dat is volgens Ani Getcheva, woordvoerder van de Actiegroep Registertolken en -vertalers, niet alles. Ze noemde eerder tegen Het Parool ‘het openstellen van het register’ het grootste probleem. Ook mensen die niet specifiek opgeleid zijn in tolkvaardigheden kunnen zo tolken. De vrees is dat hoge gekwalificeerden zich dan terugtrekken.

“Het is niet zo dat iemand die twee talen spreekt meteen kan tolken, ik heb tien vingers maar ik ben ook geen concertpianist,” zegt actievoerder Mandy Sikkens, aanwezig bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Zuid. “Ik heb zes diploma’s en ik heb vijftien jaar gestudeerd. Je moet als tolk alle jargon kennen en je hebt minder dan een seconde om te vertalen. Het is best bijzonder als je dat kunt.”

Uitknijpen

Verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus wil ‘commerciële bedrijven inschakelen’. De demonstranten denken dat deze bedrijven door een afgesproken minimumtarief de tolken uitknijpen. 

De staking kan grote gevolgen hebben voor rechtszaken, asielprocedures en verhoren bij de politie. Verdachten die niet goed Nederlands spreken hebben recht op een tolk. Zonder vertaler kan een zitting niet doorgaan.

Ook Sebastiaan Breukel, vijf jaar geleden beëdigd als tolk Chinees en Engels, roemt de rol van vertalers. “Veel mensen zijn zich er niet van bewust hoe essentieel een tolk is voor de rechtsstaat. Een collega van mij werd vanochtend gebeld door een gefrustreerde politieagent, of ze kon komen tolken bij een gearresteerde. Toen ze aangaf dat ze niet kwam, zei de agent: ‘Dan moet ik door jou deze man zo vrijlaten, misschien staat hij zo wel bij jou op de stoep.’”

Heleen Sittig, organisator van de demonstratie in Amsterdam, is blij met de opkomst. Ze heeft het gevoel dat ze vanuit meerdere hoeken gesteund worden. “Toen we een paar weken geleden belden om al onze afspraken bij de rechtbank af te zeggen, reageerde iedereen heel begripvol.”

Volgens de demonstranten is de staking de aftrap voor een landelijke actie. Deze week wordt nog actiegevoerd bij de rechtbanken in Rotterdam, Den Bosch en Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden