'Tolk' moskee was bestuurslid

AMSTERDAM - 'Tolk' Elekbir Kabli van moskee As Soena, die heeft gezegd dat cabaretier Ewout Jansen na grappen over de islam mag worden geslagen en gedood, was niet zomaar een bezoeker, zoals wethouder Ahmed Aboutaleb vorige week beweerde.Kabli was eerder bestuurslid van de moskee, en Aboutaleb wist dat. Uit het register van de kamer van koophandel blijkt dat Elekbir Kabli van mei 1983 tot mei 1988 en van november 1999 tot april 2000 secretaris was in het bestuur van de moskee in de Frederik Hendrikstraat in Westerpark.

Aboutaleb verzweeg dat Kabli een oud-bestuurder was omdat hij dat 'niet relevant' vond. ''Als mij die vraag expliciet was gesteld, zou ik antwoord hebben gegeven,'' zo zei Aboutaleb gisteren.

Volgens Aboutalebs woordvoerder was het alleen van belang of de uitspraken worden gedragen door het bestuur en de imam van de moskee, en die verwierpen de gewraakte uitspraken. De woordvoerder: ''Deze meneer is particulier burger en verder is er alles over gezegd. Vanaf nu is het een zaak voor het openbaar ministerie.''

Verkennend vooronderzoek

Justitie liet weten 'een verkennend vooronderzoek' te zijn begonnen naar Kabli's uitspraken, om te bezien of hij kan worden vervolgd. De politie trekt de status van de bij het interview betrokken personen na.

Universiteitsblad Folia, dat het gewraakte interview met Kabli, de imam en het moskeebestuur had, heeft besloten het verzoek om een getuigenverklaring naast zich neer te leggen. ''Wij willen uit journalistieke overwegingen geen actieve bijdrage leveren aan de vervolging van de tolk,'' aldus Eric van den Berg, die met de moskee sprak.

Aboutaleb kan door de kwestie in problemen komen, omdat diverse partijen in de gemeenteraad vinden dat hij de rel te gemakkelijk heeft willen sussen.

Zo zal de VVD Aboutaleb morgen tijdens de commissievergadering op de affaire aanspreken. VVD-fractieleider Eric van der Burg: ''Dit noem ik doelbewust informatie achterhouden. Aboutaleb heeft de raad en de pers misleid en dat is absoluut onacceptabel.''

Kabli zelf weet zijn uitspraken gisteren in Premtime aan aan taalproblemen. Hij verklaarde dat hij zich had begeven op een terrein waar hij geen bevoegdheid heeft. Ook zei hij nu grote problemen te hebben. ''Ik heb de hele dag ruzie met mijn vrouw en kinderen.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden