Tol op nieuwe rondweg Antwerpen

BRUSSEL - De voltooiing van de ringweg rond Antwerpen zal deels via tolheffing worden gefinancierd. Het project gaat in totaal ruim 3 miljard euro kosten. Minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regioregering heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Woensdagavond hakte de Vlaamse regering de knoop door over de zogeheten Oosterweelverbinding, die Antwerpen van zijn fileprobleem moet verlossen. Ze koos voor een tunnel in plaats van een enorme brug, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Vorig jaar bleek bij een referendum dat een ruime meerderheid van de Antwerpse bevolking niets voelde voor deze 'Lange Wapper'. Zo bestond de vrees voor milieu- en gezondheidsproblemen die het drukke verkeer op het viaduct zou veroorzaken.

De tunnel - het gaat feitelijk om een serie tunnels - kost weliswaar ruim 350 miljoen euro meer dan de brug, maar de gemeente Antwerpen en de haven zijn bereid mee te betalen.

Jarenlange discussie

Helemaal rond is de zaak echter nog niet. De liberalen in het Antwerpse gemeentebestuur verzetten zich tegen de komst van de tunnels. Ook de wijziging van het ruimtelijk structuurplan en de milieu-effectrapportage kan nog veel tijd kosten. Naar verwachting zullen diverse actiegroepen die zich tegen de komst van het verkeersproject verzetten, alle procedurele middelen benutten om de bouw ervan zo lang mogelijk te vertragen.

De Vlaamse regering gaat ervan uit dat de tunnel in 2021 klaar is. De discussie over de Antwerpse ringweg sleept al sinds midden jaren negentig. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden