Update

Tokkie blij met belofte premier Rutte over taalgebruik

Premier Mark Rutte zal de achternaam Tokkie niet meer gebruiken als aanduiding voor aso's. Rutte schrijft dat aan de heer Lion Tokkie, die zich beklaagde nadat de premier de mensen die Sylvana Simons racistisch hadden bejegend 'doorgeslagen tokkies' had genoemd.

David van Unen
Mark Rutte. Beeld anp
Mark Rutte.Beeld anp

"Het is gewoon niet leuk of prettig als je achternaam in een negatieve context wordt gebruikt, ongeacht of je ermee wordt bedoeld," aldus Rutte. "Ik zal uw achternaam niet meer gebruiken als typering voor mensen die in mijn ogen geen positieve bijdrage aan de samenleving leveren."

Van Dale
Tokkie is meer dan tevreden met het schrijven van de premier en hoopt dat andere politici het voorbeeld van Rutte volgen. Tot uitgever Van Dale, die de term Tokkie in de voor de meeste mensen bekende context in haar woordenboeken opnam, wendt hij zich overigens niet. "Als mensen een term of woord gewoon niet meer gebruiken verdwijnt 'ie bij een nieuwe uitgave van Van Dale ook uit het woordenboek. Daar hoop ik op."

Tokkie is in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor aso sinds de televisieserie over de familie Tokkie. In de Van Dale staat "tokkie" omschreven als een "asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt".

Tuci
De naam kent zijn oorsprong echter in het Portugees. Onder de naam Tuci kwamen Portugese joden in de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland, legde Lion Tokkie eerder uit aan de Volkskrant.

Juist daarom stak het hem zo dat premier Rutte de achternaam gebruikte voor mensen die zich op internet discriminerend uitlieten over Sylvana Simons. Tokkie: "Onze familie heeft bovendien nogal een gemankeerd oorlogsverleden." In de Tweede Wereldoorlog werden volgens hem meer dan 65 naamgenoten in nazikampen in Polen vermoord. "Juist daarom is de associatie van mijn achternaam met racisme zo pijnlijk", zegt hij. "En daarom ben ik blij dat de premier beloofd heeft dat niet meer te doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden