Update

Toezichthouders lieten Odfjell 12 jaar 'doormodderen'

De toezichthouders, zoals de Milieudienst Rijnmond DCMR, hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven. Mede daardoor liepen werknemers en de omgeving gevaar. 'Vooral de DCMR ging bij het toezicht uit van een goede relatie met het bedrijf en dat dat de beste manier was om de veiligheid van het bedrijf te waarborgen.'

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert dit dinsdag in een rapport over de veiligheidssituatie bij Odfjell Terminals. Het bedrijf krijgt er net als in eerdere onderzoeken flink van langs, omdat veiligheid geen integraal onderdeel vormde van de bedrijfsvoering. Maar ook de inspecterende instanties lieten flinke steken vallen. 'Het toezicht en de handhaving moet daarom worden verbeterd', benadrukt de OVV. Dat kan al door de huidige middelen om te handhaven, beter in te zetten.

De onderzoeksraad neemt het de drie toezichthouders kwalijk dat ze alle drie nauwelijks optraden. Het gaat naast de Milieudienst Rijnmond om de Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR).

'Ernstige overtredingen leidden nauwelijks tot bestuurlijke sancties. De VRR trad niet handhavend op en sloot zich aan bij de aanpak van de DCMR die alleen gericht was op een goede relatie met het bedrijf. De Inspectie SWZ hanteerde een strengere handhavingsaanpak, maar schaarde zich in de periode 2009-2011 ook achter de aanpak van de DCMR', stelt de OVV vast.

Lege beloften
Volgens OVV-voorzitter Tjibbe Joustra hebben de toezichthouders 'het bedrijf welwillend toegetreden' en hebben zij 'te lang genoegen genomen met lege beloften'. Er werd te veel met het bedrijf meegedacht en overlegd, door ze bijvoorbeeld een plan van aanpak te laten opstellen. 'Dan wordt het moeilijk om kritisch te blijven.' De OVV noemt dat 'onderhandelingstoezicht' en dat zou in die jaren ook bij andere bedrijven zijn gebeurd.

Joustra zei verbaasd te zijn dat Odfjell '12 jaar heeft kunnen doormodderen'. Bij het bedrijf ontbrak het aan gevoel van urgentie. 'De veiligheid is nooit substantieel verbeterd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden