Toezichthouder kritisch op huurverklaring bij hypotheken

Hypotheekverstrekker BLG Wonen wil als proef de kredietwaardigheid van klanten deels bepalen op basis van de hoge huur die de klant betaalt voor z’n huidige woning. Toezichthouder AFM is kritisch en waarschuwt dat ‘oprekking van de normen’ niet wenselijk is.

Een etage te koop in de Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt. Beeld Dingena Mol
Een etage te koop in de Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt.Beeld Dingena Mol

De duurhuurhypotheek is een reactie op de vraag van klanten waarom zij wel een hoge huur kunnen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector. Sommige mensen voldoen niet aan de eisen voor het verkrijgen van een hypotheek, bijvoorbeeld als ze een tijdelijk contract hebben of hoge studieschulden.

Scherpe regels

Sinds 2011 zijn de regels voor hypotheken stevig aangescherpt. Dankzij de kredietcrisis werd duidelijk dat banken veel te gemakkelijk geld uitleenden. Mensen kwamen flink in de problemen doordat ze hun schulden niet meer konden afbetalen toen het slechter ging met de economie. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer vindt dat de regels zijn doorgeslagen naar de andere kant en dat het goed is dat een bank juist weer op zoek gaat naar ruimte.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) laat deze site weten dat hypotheekverstrekkers een zogenoemde explainmogelijkheid hebben als ze kunnen aantonen dat er, buiten de kaders om, toch sprake is van verantwoorde hypotheekverstrekking. Ze moeten dan onderbouwen en aantonen dat er inderdaad sprake is van verantwoorde verstrekking. “Dan heb je het nadrukkelijk over individuele gevallen,” zegt woordvoerder Nicole Reijnen van de AFM. “Enkel een huurverklaring is geen middel om aan te tonen dat iemand voor een hypotheek in aanmerking komt.”

‘Huurlasten niet te vergelijken’

Huurlasten kunnen dus niet de enige motivering zijn waarom het verantwoord is om af te wijken van de inkomensnormen. Ze zijn volgens de AFM niet te vergelijken met de lasten voor een koopwoning. “Zo ga je bij de koop van een woning een langere verplichting aan dan bij het huren van een huis. Daarom wordt er bij het afsluiten van een hypotheek ook gekeken of de huizenbezitter de hypotheek kan betalen gedurende de hele looptijd.
En er zijn nog meer kosten waarmee rekening wordt gehouden bij een koopwoning. Er zijn immers ook onderhoudskosten en belastingen die je moet afdragen. Het feit dat je een huurwoning kunt betalen, wil dus niet meteen zeggen dat je ook een koopwoning kunt betalen,” aldus Reijnen. Een koper zou daarnaast te maken hebben met vermogensrisico’s en die heeft een huurder niet.

De AFM mag niet zeggen of BLG Wonen op de vingers wordt getikt als ze de huurverklaring als standaard bewijs voor de kredietwaardigheid van hun klanten gebruiken. “Ik kan daar niet op ingaan, maar ons standpunt is duidelijk. We willen niet dat de huidige normen worden opgerekt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden