Toezicht werkt als blaastest op schoolfeest

AMSTERDAM - Wel of niet een alcoholtest bij schoolfeesten? Daarover wordt op Amsterdamse middelbare scholen druk gediscussieerd. Vooralsnog werken toezicht en polsbandjes ook goed. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil schoolfeesten volledig alcoholvrij maken. Door leerlingen bij de schoolingang een blaastest te laten doen, hopen CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP de zogenoemde indrinkers van de feesten weg te houden.

Op het Vossius Gymnasium zijn al maatregelen genomen tegen de indrinkers, zegt rector Jan van Muilekom. "Sinds april werken wij met blaastests op schoolfeesten. Incidenteel laten we iemand blazen bij binnenkomst."

Alleen leerlingen van boven de zestien jaar mogen op de feesten alcohol drinken, en dan alleen bier of wijn. "Kinderen boven de zestien krijgen een polsbandje om. Ze mogen maar één drankje per keer bestellen, anders gaan ze de alcohol natuurlijk uitdelen." Indrinken is verboden op de schoolfeesten van het Vossius, wat ook in een brief aan de ouders wordt gemeld. "Als er dan toch eentje dronken rondloopt, worden de ouders gebeld om de leerling op te halen. Voor hem of haar is het feest meteen voorbij."

Docenten van het Montessori Lyceum, voor mavo, havo en vwo, houden goed toezicht op de schoolfeesten op het Westergasfabrieksterrein. "Alle leerkrachten letten samen goed op of de leerlingen niet te veel alcohol drinken," zegt rector Wiebe Brouwer. Voorlopig heeft de school geen plannen om de bovenbouwfeesten alcoholvrij te maken, zoals eerder bij de onderbouwfeesten gebeurde.

De school is er nog niet uit of de blaastest er zal komen. Brouwer: "Van een collega hoorde ik dat de test alleen de reeds opgenomen alcohol meet. Dus als leerlingen vlak voor hun komst snel flink indrinken, kan het zijn dat de test dat nog niet aangeeft."

Jolanda van Kessel, directeur van het Amsterdamse Marcanticollege voor vmbo: "Twee jaar geleden zijn wij al begonnen met blaastests en alcoholvrije feesten, voor zowel de boven- als de onderbouw. Het werkt ontzettend goed." Volgens Van Kessel vinden de leerlingen het ook fijn. "We hebben veel allochtone leerlingen die van huis uit al niet drinken. Zo kunnen we leuke, rustige schoolfeesten houden."

Henk Ootes, conrector van het Comenius Lyceum voor havo- en vwoleerlingen, herkent dit ook. "Onze school bestaat voor honderd procent uit allochtone leerlingen, die niet drinken. Op onze feestjes schenken we alleen maar frisdrank, en er wordt eigenlijk nooit gevraagd naar bier." Het beeld van laveloze, dronken leerlingen op schoolfeesten is Ootes dan ook vreemd. "In de twintig jaar dat ik hier lesgeef is het maar één keer voorgekomen dat een leerling te veel gedronken had, en die is meteen naar huis gestuurd." (MEREL STRAATHOF)

Breezers bij een supermarkt. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zet jongeren in om te helpen bij de controle op alcoholverkoop bij sportclubs, evenementen, winkels en slijterijen. Foto: ANP/Koen Suyk Beeld
Breezers bij een supermarkt. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zet jongeren in om te helpen bij de controle op alcoholverkoop bij sportclubs, evenementen, winkels en slijterijen. Foto: ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden