Toezicht probleemkind

AMSTERDAM - Maandag begint het project om jongeren die dreigen af te glijden, van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds te begeleiden. De dreiging met sancties voor deelnemers die zich niet aan de afspraken houden, is voorlopig van de baan.Dat blijkt uit een brief van wethouder Hennah Buyne aan de gemeenteraad. Als het project in april helemaal op stoom is, worden 150 jongeren in West door coaches begeleid. Het gaat om jongeren die bekend zijn bij politie of gemeente, maar die (nog) geen zware misstappen hebben begaan. Ze worden beziggehouden met onderwijs, huiswerk, sport, cultuur en werk. Er zijn achttien coaches aangetrokken, van wie acht 1 februari zijn begonnen. Iedere coach gaat hooguit acht jongeren begeleiden.

Bij de aankondiging van deze 'acht-tot-achtarrangementen' is veel nadruk gelegd op de mogelijkheid jongeren of hun ouders te straffen als ze zich niet aan de afspraken zouden houden. Zo werd gekeken naar de mogelijkheid te korten op uitkeringen of kinderbijslag. GroenLinks, PvdA en SP hadden vraagtekens bij de sancties. Raadsleden van deze partijen vroegen zich onder andere af of alleen deelnemers en ouders met een uitkering gestraft zouden worden en vreesden rechtsongelijkheid.

De overeenkomst tussen de ouders, de jongeren en de coaches wordt waarschijnlijk 'een intentieverklaring' waaruit 'de goede wil van de betrokkenen blijkt', schrijft Buyne. Gedurende het project zal er echter gekeken worden wat wel en niet mogelijk is. Buyne benadrukt dat het niet de bedoeling is de jongeren uit hun gezin te halen. De ouders blijven verantwoordelijk voor de opvoeding. Als het project succesvol is, wordt het over de hele stad uitgebreid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden