Update

'Toezicht op top Rochdale was ontoereikend'

AMSTERDAM - Het toezicht van de raad van commissarissen op de top van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale was de afgelopen vijf jaar op meerdere onderdelen ontoereikend. Dat concludeert een extern adviesbureau in een vrijdag verschenen rapport. De raad van commissarissen had zelf opdracht gegeven tot het onderzoek.

Volgens het rapport van adviesbureau Vlug had de raad van commissarissen ''een ongezond vertrouwen in de bestuursvoorzitter''. Bovendien ontbrak een adequaat toetsingskader en lag het accent te veel op toezicht achteraf op het handelen van het bestuur. Verder ontbrak het de raad van commissarissen aan zelfkritiek.

Het adviesbureau baseert zich onder meer op interviews met de commissarissen zelf. Gebleken is dat de raad over het algemeen naar behoren functioneerde, maar dat die op beslissende momenten niet de juiste keuzes maakte, en niet in staat bleek zijn gezag te doen gelden.

Verder staat in het rapport dat de commissarissen expertise misten op het gebied van risicomanagement en vastgoed. Ook schrijft Vlug dat veel commissarissen buitengewoon lang zitting hadden in de raad, ''waarmee bewust het risico is genomen dat de raad onvoldoende onafhankelijk en kritisch functioneerde''.

In de laatste anderhalf jaar zijn volgens Vlug wel veranderingen in gang gezet die het tij hadden kunnen keren. Maar die veranderingen zijn volgens het adviesbureau slechts te beperkt gerealiseerd.

Rochdale ontsloeg directeur Hubert Möllenkamp eind januari op staande voet. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking. Rochdale probeert via de rechter ruim een miljoen euro terug te krijgen van de gewezen topman. Tegen hem loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Eerder kwamen Rochdale en topman Möllenkamp al in opspraak door enkele dubieuze vastgoedtransacties. De directeur zou zonder overleg met zijn medebestuurders zaken hebben gedaan met commerciële projectontwikkelaars.

De voltallige raad van commissarissen van Rochdale stapte begin februari op. Rochdale heeft daarop besloten het externe onderzoek naar het functioneren van de raad toch verder te laten uitvoeren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden