Toezicht op religieuze afkickcentra verscherpt

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat afkickklinieken op religieuze grondslag strenger controleren. Het gaat vaak om stichtingen die aan de pinksterbeweging gelieerd zijn en waar verslaafden zonder professionele begeleiding van de drugs of alcohol proberen af te raken.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De stichtingen presenteren zich als 'woon- en leefgemeenschap', niet als afkickkliniek. Daarmee wordt gesuggereerd dat zij geen gezondheidszorg leveren en dus niet aan de bijbehorende eisen hoeven te voldoen.

Maar volgens de inspectie is elke locatie waar cliënten verblijven met het doel om af te kicken, gehouden aan de eisen van de Kwaliteitswet. Dat betekent bijvoorbeeld dat er voldoende medische begeleiding moet zijn en dat patiënten met een te complexe (psychiatrische) problematiek moeten worden doorverwezen. De inspectie gaat dat de komende tijd door middel van onaangekondigde bezoeken controleren.

Ophef
Vorige week ontstond ophef over Horeb, een stichting in Beekbergen waar zestig mannen komen om af te kicken, gelieerd aan ggz De Hoop in Dordrecht. De publicatie was aanleiding voor de inspectie om nader onderzoek te gaan doen naar Horeb.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden