Update

Toezicht op hbo in 2013 strenger

Het toezicht op het hbo wordt strenger. De hogescholen worden straks, net als nu al bij universiteiten, gekeurd in groepen van dezelfde type opleiding. Op die manier worden hbo-instellingen beter vergelijkbaar. Dat kan bovendien 'een impuls naar elkaar toe' geven om de kwaliteit te verbeteren.

Redactie
Exterieur Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van deze hogeschool werd het niveau op bepaalde trajecten in twijfel getrokken. Beeld
Exterieur Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van deze hogeschool werd het niveau op bepaalde trajecten in twijfel getrokken.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) deed zijn uitspraak na afloop van de ministerraad. De deskundigen die de keuring uitvoeren, worden voortaan geselecteerd door een onafhankelijk accreditatieorgaan NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie) en niet meer door de opleidingen zelf.

Bovendien kan de Inspectie van het Onderwijs sneller in actie komen. Nu komt de inspectie pas in actie als het al mis is. Straks kan dat al als risico's worden gesignaleerd.

De maatregelen moeten het risico op misstanden, zoals bij hogeschool Inholland, tot een minimum beperken. Zijlstra streeft ernaar het nieuwe, strengere toezicht op het hbo per 2013 ingevoerd te krijgen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is verheugd dat Zijlstra concrete stappen zet om problemen op het hbo in de toekomst tot een minimum te beperken. De studentenorganisatie waarschuwt echter voor een toename van de bureaucratie en pleit daarom voor effectieve maatregelen.

'Veel regels leiden tot bureaucratie en dragen niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs', zegt Sebastiaan Hameleers, voorzitter van het ISO. 'Het onderwijs moet centraal staan bij de accreditatie. De plannen van Zijlstra moeten zich daar uitsluitend op richten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden