Toezicht op bouw is onder de maat

Het functioneren van bouw- en woningtoezicht in Bos en Lommer was aanleiding voor het onderzoek. In 2007 moest een groot gebouw aan het Bos en Lommerplein worden ontruimd wegens constructiefouten, die niet eerder aan het licht waren gekomen. Foto ANP Beeld
Het functioneren van bouw- en woningtoezicht in Bos en Lommer was aanleiding voor het onderzoek. In 2007 moest een groot gebouw aan het Bos en Lommerplein worden ontruimd wegens constructiefouten, die niet eerder aan het licht waren gekomen. Foto ANP

AMSTERDAM - De kwaliteit van bouw- en woningtoezicht laat in vijf van de veertien stadsdelen te wensen over. In een extern onderzoek scoren De Baarsjes, Oud-West, Geuzenveld-Slotermeer en Oud-Zuid een onvoldoende. De Baarsjes doet het het slechtst met een 4,2. Osdorp komt als beste uit de bus met een 9, gevolgd door Zeeburg (7,8) en Bos en Lommer (7,2). De Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) krijgt een 6.

Het functioneren van bouw- en woningtoezicht in Bos en Lommer was aanleiding voor het onderzoek. In 2006 moest een groot gebouw aan het Bos en Lommerplein worden ontruimd wegens constructiefouten, die niet eerder aan het licht waren gekomen. DMB raakte ook in opspraak na de verzakkingen langs de Vijzelgracht als gevolg van de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Gemiddeld scoort bouw- en woningtoezicht in de stad een krappe voldoende: 6,2. Maar bij de uitvoering wordt niet voldaan aan de wettelijke normen, met name op het gebied van verslaglegging. Bij meer dan de helft van de bouwvergunningen is niet goed gecontroleerd of deze wel voldoen aan alle regels.

Het merendeel van de stadsdelen heeft geen duidelijk beleid inzake toetsing en toezicht op vergunningen. Wel zijn de organisaties relatief goed op orde en zijn de medewerkers deskundig. De aansturing moet echter beter.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) zegt dat het nodige is en zal worden gedaan om de kwaliteit bij DMB en de stadsdelen te verbeteren. Er 'is geen sprake van onveilige situaties'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden