PlusRecept van de dag

Toetje van zachte tofu uit Vietnam

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn.Beeld Oof Verschuren

Niet naar de bioscoop, feestjes, musea en sportschool kunnen, geeft veel extra tijd. De maandelijkse ophaaldag van grofvuil in mijn straat werd benut als nooit tevoren: iedereen leek aan opruimwoede te lijden, en ook ik verveel me niet. Ik stortte me op mijn tuin en plantte al aardbeien, frambozen, munt, oregano, bieten en radijsjes, startte een zuurdesem en fietste eindelijk eens naar Aziatische supermarkt Amazing Oriental op het Buikslotermeerplein – dat stond op mijn lijstje sinds de winkel afgelopen winter openging.

Ik kan het van harte aanraden: het is er groot, dus je kunt goed afstand van elkaar houden en je vindt er van alles interessants én handigs voor in deze tijd. Ik sloeg diepvriesgyoza (dumplings), Koreaanse instantnoedels en kokosijsjes in en vulde mijn voorraad sojasaus, rijstazijn en sesampasta aan.

Mijn winkelbezoek bleek perfect getimed, want nét voor ik op mijn fiets stapte, viel het boek An An van Mai Nguyên op de mat, een culinaire ode aan Mais geboorteland Vietnam. Ik kon dus direct tofu, aubergines, gember, pandanbladeren en verse kruiden voor die avond kopen.

Eenmaal thuis nam ik de tijd om in An An te bladeren. Het staat vol recepten en verhalen van Mai, die op haar elfde via de Filipijnen naar Nederland kwam. Ze haalt herinneringen op aan haar oma en de straatverkopers uit haar jeugd, maar vertelt ook over de recente reizen die ze door Vietnam maakte en alle nieuwe gerechten die ze er leerde kennen.

Mai kookte al eerder voor me in haar kookstudio in ­Leiden, dus ik weet dat haar gerechten knallen van smaak en kleur. Goed nieuws: ze weet dat ook via haar recepten door te geven. Zo zette ik de tafel vol met geroosterde aubergines met pittige sojabonensaus, knapperige rijstpannenkoekjes met verse kruiden en geroerbakte waterspinazie met fantastische saus van gedroogde garnalen, citroengras, gember en sesamolie.

Het toetje, zachte tofu met gember-pandansiroop, bleek zeer makkelijk en verrukkelijk.

Zijdetofu met gember-pandansiroop

Ingrediënten
4 pandanbladeren (toko)
200 g suiker*
30 g gember, geschild en in dunne plakjes
300 g silken tofu (toko)

* Mai Nguyên noemt palm- of rietsuiker, ik had basterdsuiker en dat werkte ook

Bereiding
Nguyên maakt in haar boek zelf zijdetofu van ongezoete sojamelk en agar-agar (plantaardige gelatine), maar schrijft dat silken tofu uit de winkel ook lekker is. Ik kies daarvoor: zo heb je snel een toetje en tijd over om uitgebreid de rest van het eten te koken. Deze hoeveelheden zijn genoeg voor acht ­porties. Overgebleven siroop is ook lekker in de yoghurt, op ijs en in havermoutpap.

Was de pandanbladeren, leg ze op elkaar en leg er een knoop in. Breng in een steelpan 400 ml water met de pandanbladeren, suiker en gember aan de kook. Kook in 10 minuten in tot een lichte siroop. Voeg op het laatst 1 tl zout toe.

Snijd wat dunne plakjes van de silken tofu en verdeel over vier schaaltjes. Giet over elk schaaltje wat warme siroop en serveer direct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden