Toestemming proefboring vermeende nazi-schat

Nederlandse speurders hebben dinsdagochtend toestemming gekregen om in de Beierse plaats Mittenwald proefboringen te doen naar een vermeende nazi-schat vol goud en diamanten.

Foto ter illustratie. Beeld thinkstock
Foto ter illustratie.Beeld thinkstock

Loco-burgemeester Karl-Heinz Schütz van Mittenwald (7500 inwoners) bevestigt dat een vergunning is afgegeven voor enkele proefboringen in zijn gemeente. Over de plaats en het tijdstip waarop de Nederlandse operatie begint, wil Schütz geen nadere mededelingen doen.

'Geen pottenkijkers'
'Wij leven hier weliswaar van het toerisme, maar we zitten niet te wachten op pottenkijkers', aldus Schütz. 'Wij houden slechts van een afstand toezicht en laten de verantwoordelijkheid over aan de Nederlanders.'

De loco-burgemeester zegt niettemin een bijdrage te willen leveren aan de oplossing van het mysterie, dat vanuit Nederland leven is ingeblazen. In de Duitse media bestaat hoegenaamd geen belangstelling voor de zoektocht naar de verdwenen kostbaarheden.

Proefboringen door Nederlander
Speurder Leon Giesen, leider van het onderzoek naar de vermeende schat, wil dezer dagen beginnen met de proefboringen en mogelijk daaropvolgende opgravingen. Ook wordt geofysisch onderzoek gedaan om de samenstelling van de grond te analyseren. Het benodigde materieel is onderweg naar het dorp, 100 kilometer ten zuiden van München. Wanneer de boringen worden uitgevoerd, wil Giesen uit vrees voor een volksoploop niet zeggen.

Geheime code ontrafeld
Giesen heeft op basis van journalistiek onderzoek van Karl Hammer, auteur van het boek Codebrekers, ontrafeld dat het geroofde goud en diamanten mogelijk bij een voormalig spoorwegemplacement in Mittenwald verborgen liggen. Proefboringen moeten daarover zekerheid bieden.

Schat begraven
De kostbaarheden zouden daar in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog zijn begraven, mogelijk in opdracht van Hitler of andere hooggeplaatste nazi's. De vindplaats zou gecodeerd zijn weergegeven in een muziekpartituur, die door Giesen is ontleed.

De zoektocht naar de vermeende schat wordt in Mittenwald gereserveerd bekeken. In het verleden hebben zich nooit ooggetuigen gemeld van graafwerkzaamheden, zo wordt op het gemeentehuis bevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden