Toestand Hugo Chavez 'zeer precair'; spanning Venezuela stijgt

In Venezuela nemen de spanningen toe nu de regering heeft meegedeeld dat de gezondheidstoestand van president Hugo Chavez 'zeer precair' is. De 58-jarige socialistische leider heeft een ernstige luchtweginfectie opgelopen. De infectie is het gevolg van het zwakke immuunsysteem van de president, die half februari na een langdurige kankerbehandeling in Cuba terugkeerde naar zijn vaderland.

Een aanhanger van Hugo Chavez bidt voor het welzijn van de Venezolaanse president. Beeld reuters
Een aanhanger van Hugo Chavez bidt voor het welzijn van de Venezolaanse president.Beeld reuters

Chavez heeft pas geleden zware chemotherapieën ondergaan, zei minister van communicatie Ernesto Villegas maandagavond. De president 'staat bij Christus' en is zich 'erg bewust van de moeilijkheden' waarmee hij geconfronteerd wordt.Vicepresident Nicolas Maduro liet vorige week weten dat Chavez eind 2012 in Cuba eveneens getroffen werd door een ernstige luchtweginfectie, die hem destijds bijna de das omdeed.

Afgezien van enkele foto's die half februari werden vrijgegeven heeft Chavez niet meer van zich laten zien of horen sinds hij op 11 december naar Cuba vertrok. De regering zegt dat hij 18 februari is teruggekeerd en sindsdien in het militair hospitaal van Caracas verblijft.

Bij Chavez werd in juni 2011 kanker in de schaamstreek geconstateerd. De geruchten gaan dat de kanker is uitgezaaid naar zijn longen en dat de president uitbehandeld is. De chemotherapieën die hij vanaf eind januari weer kreeg, zouden niet gericht zijn op het bestrijden van de tumoren, maar palliatief van aard zijn en bedoeld om de pijn te verlichten, zeiden artsen.

In de ruim veertien jaar dat hij bijna in zijn eentje het land leidde heeft Chavez nooit een opvolger opgekweekt die groot genoeg is om in zijn voetsporen te treden. Hij heeft voordat hij vorig jaar na zijn herverkiezing naar Cuba vertrok om een medische behandeling te ondergaan vicepresident Maduro als zijn plaatsvervanger aangewezen, maar de oppositie eist nieuwe verkiezingen. Minister van communicatie Villegas haalde hard uit naar 'corrupt rechts in Venezuela', die hij beschuldigde van het beramen van plannen voor het post-Chavez-tijdperk. Hij betichtte de oppositie van 'geweldsscenario's als voorwendsel voor buitenlandse interventie'. Hij riep aanhangers van Chavez op 'paraat te staan voor de strijd'.

De oppositie in het land is van plan om na het heengaan van Chavez in nieuwe verkiezingen de electorale strijd aan te gaan met de kandidaat van de regering. Die verkiezingen hadden direct moeten worden uitgeroepen toen duidelijk werd dat Chavez niet in staat was op 10 januari te worden beëdigd voor een nieuwe termijn, terwijl dat volgens de grondwet verplicht is, stelt zij. De campagnes voor de verkiezingen lijken al te zijn begonnen, zij het nog niet officieel. Vicepresident Maduro is niet weg te slaan van de televisie, om de 'revolutie' te prediken en de oppositie zwart te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden