Toespraak Obama was 'beschamend', vol 'groteske platitudes' en 'same old'

De reacties op president Obama's State of the Union verliepen vannacht langs de voorspelbare lijnen. De Democraten waren wild enthousiast - congreslid Steve Cohen noemde Obama 'beter dan Michael Jordan in de finale van de NBA - en de Republikeinen stonden klaar om gehakt te maken van de toespraak.

Michiel van der Geest
President Barack Obama houdt zijn toespraak. Beeld epa
President Barack Obama houdt zijn toespraak.Beeld epa

De vier overgebleven presidentskandidaten gaven al snel na het uitspreken van de State of the Union een verklaring uit waarin zij hun gedachten verwoordden.

Mitt Romney
Mitt Romney sprak van een beschamende vertoning. 'Het is beschamend voor een president om de State of the Union te gebruiken om verdeeldheid te zaaien in ons land.' Volgens Mitt Romney is de echte 'stand van het land': 'Hoge werkloosheid, een record van gedwongen huizenverkopen, een te hoge schuld en te weinig mogelijkheden. (...) Maar dat zal je niet horen in Obama's toespraak.'

Newt Gingrich
Volgens Newt Gingrich staan 'economische groei en vooruitgang' niet op het prioriteitenlijstje van de president. 'Een grotere regering en hogere belastingen zullen leiden tot meer mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn; een situatie die de president en zijn partij zullen verdedigen als een eerlijke uitkomst.'

Rick Santorum
Volgens Rick Santorum is Obama niet de 'commander-in-chief', maar de 'divider-in-chief': 'Van het begin tot het eind heeft het Amerikaanse volk meer van hetzelfde gehoord: lege beloftes en groteske platitudes die niets zullen doen voor de miljoenen Amerikanen zonder baan of met een onderbetaalde baan en die op zoek zijn naar werk met een goed salaris.'

Ron Paul
De vierde kandidaat, Ron Paul, viel hem ook nog aan op andere zaken dan de economie: 'Op het gebied van buitenlands beleid en burgerlijke vrijheden mag president Obama's retoriek anders zijn, de inhoud van zijn politiek is moeilijk 'verandering waar we in kunnen geloven' te noemen', zei hij met een verwijzing naar Obama's verkiezingsleus.

Bachmann
Ook Michele Bachmann, die zich drie weken geleden terugtrok uit de presidentsrace, was niet enthousiast: 'Het was een speech van same old, same old. Hij sprak niet over de zaken waar de mensen boos over zijn in het land.' Volgens haar deed Obama ook niet zijn best om tot overeenstemming te komen met het congres.

Een puntje van waardering had ze wel: de dankbetuigingen aan het Amerikaanse leger waren volgens Bachmann volkomen terecht.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden