Toeristische bedrijven gaan zichzelf controleren

Toeristische bedrijven gaan zelf toezien op het verbod op grote groepen toeristen op de Wallen. De gemeente zal het komende half jaar alleen registreren of de nieuwe richtlijnen goed worden nageleefd.

Marc Kruyswijk
Er zijn 'druktegevoelige' plekken aangewezen waar de groepen niet meer mogen stilstaan Beeld anp
Er zijn 'druktegevoelige' plekken aangewezen waar de groepen niet meer mogen stilstaanBeeld anp

Maandagochtend zette een brede vertegenwoordiging van touroperators met wethouder Kajsa Ollongren en stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje van Centrum hun handtekening onder de nieuwe richtlijnen, die geldig zijn vanaf 3 april.

Naast de toeristische bedrijven tekenenden ook onder meer het stadsdeel en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad het convenant.

Druktegevoelige plekken
Volgens de nieuwe regels moeten de groepen kleiner worden: twintig personen - 'met incidentele uitzonderingen tot 25'. Na elf uur 's avonds gaan er geen goepen meer rond.

Ook zijn er 'druktegevoelige' plekken aangewezen waar groepen niet meer mogen stilstaan. Hierbij gaat het om de stegen in het Sint Annenkwartier, de bruggen op de Oudezijds Achterburgwal, de Stoofsteeg, voor de Bulldog, Casa Rosso, het Kleinste Huis en de Condomerie.

Stadsdeelbestuurder Oranje vindt niet dat het hier gaat om goedbedoelde maar boterzachte maatregelen. "De branche is er zelf mee gekomen, natuurlijk hebben we besloten op hun initiatief in te gaan. Of ze zich eraan zullen gaan houden, moeten we zien. Wij gaan het in de gaten houden en gaan registreren of dat het geval is."

Meer steun en mogelijkheden
Wethouder Ollongren is ook positief over het convenant, maar ze riep ook de Haagse politiek op om meer steun en meer mogelijkheden tot regulering. "Om grip te krijgen op ongewenste ontwikkelingen in de stad die samenhangen met veel bezoekers, zoals een eenzijdig toeristisch aanbod, illegale hotels, overlast door grote groepen toeristen en overlast door bijvoorbeeld Segways en bierfietsen."

Ollongren nodigde maandagochtend ook de commissie Economische Zaken van de nieuwe Tweede Kamer uit voor een werkbezoek aan de Wallen.

Het gebied waar het om gaat is beperkt en wordt begrensd door de Warmoesstraat, de Zeedijk, de Nieuwmarkt, Kloveniersburgwal, Oude Hoogstraat, Oude Doelnstraat en Damstraat. Afgesproken is ook dat de gidsen herkenbaar zijn door een badge en dat geluidsversterking niet is toegestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden