Toeristenbelasting voor passagiers van cruiseschepen

Een primeur in Amsterdam: passagiers van cruiseschepen gaan toeristenbelasting betalen. 'Als er dan toch toeristen komen, laat dat dan ook iets opleveren voor de stad.'

Michiel Couzy
Kassa: ruim 30.000 euro als de Splendida in 2019 weer aanmeert. Beeld anp
Kassa: ruim 30.000 euro als de Splendida in 2019 weer aanmeert.Beeld anp

De belasting voor passagiers gaat 8 euro per dag per persoon bedragen, zo heeft het gemeentebestuur besloten. Deze heffing gaat in op 1 januari 2019 en geldt voor toeristen die per zee- of riviercruise de stad aandoen.

Uit cijfers van het Havenbedrijf blijkt dat zo'n 250.000 passagiers per jaar een tussenstop maken in Amsterdam. De belasting levert de stad zo'n 2 miljoen euro op. "Daarmee kunnen we mooie dingen doen voor Amsterdammers," aldus wethouder Udo Kock van Economische Zaken. "Als er dan toch toeristen komen, laat dat dan ook iets opleveren voor de stad."

Hotel op water
Amsterdam kon al veel langer een toeristenbelasting invoeren voor cruisepassagiers, maar heeft dat nooit gedaan. En dat is best gek, vindt Kock. "Waarom betalen toeristen wel belasting als ze in een hotel verblijven, maar niet als ze in een hotel op water zitten? Ik vind het niet meer dan normaal dat passagiers gaan meebetalen."

De belasting is onderdeel van de aanpak van de drukte in de stad, al verwacht Kock niet dat cruisepassagiers hierdoor zullen afzien van hun bootreis. "Misschien dat de vraag een klein beetje afneemt, maar een enorme impact zal deze maatregel niet hebben. Wij vinden wel dat Amsterdammers moeten profiteren van de drukte."

Vermakelijkheidsbelasting
Het geld gaat naar de algemene middelen, wat wil zeggen dat er nog geen besteding is vastgesteld.

De gemeente gaat ook vermakelijkheidsbelasting invoeren voor toeristen die een rondrit maken per bus. Touringcars vallen hier niet onder, dat is te ingewikkeld, zegt Kock. "Dan moeten schoolklassen die met de bus naar het Rijksmuseum gaan ook belasting betalen en dat willen we niet."

Eerder dit jaar heeft Amsterdam de toeristenbelasting verhoogd voor overnachtingen in de binnenstad. Voor Noord, Nieuw-West en Zuidoost geldt een lager tarief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden