'Toeristenbelasting is er niet om begroting rond te krijgen'

Nederlandse gemeenten verwachten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen. Dat maakt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Toeristen lopen met een paraplu tegen de zon op het Museumplein Beeld anp
Toeristen lopen met een paraplu tegen de zon op het MuseumpleinBeeld anp

Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst over de laatste 5 jaar. Dit jaar halen de Nederlandse gemeenten 36 procent meer binnen dan in 2008.

Tariefverhogingen zijn de grootste oorzaak van de stijging. In de afgelopen 5 jaar zijn daarnaast steeds meer gemeenten toeristen gaan belasten. De nieuwe gemeenten zijn verantwoordelijk voor een tiende van de stijging van de inkomsten met 43 miljoen euro.

Vijf jaar geleden inde nog slechts 72 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Dit jaar stijgt dat naar 76 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten de belasting voor toeristen (her)ingevoerd, maar er zijn ook 5 gemeenten die de belasting juist hebben afgeschaft.

'Gemeenten gebruiken toeristentaks verkeer'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de branchevereniging van onder meer hotels en restaurants, vindt dat de gemeenten de toeristenbelasting ten onrechte gebruiken om de begroting rond te krijgen. 'De toeristenbelasting is bedoelt om de extra kosten van onderhoud aan bijvoorbeeld wegen op de toerist te kunnen verhalen, maar het is nu niet inzichtelijk waar de gemeenten die inkomsten aan uitgeven,' stelt Hans Vugts, bestuurslid van KHN.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de kritiek van KHN onterecht. Volgens de VNG geven de gemeenten meer uit aan toeristische voorzieningen dan het totaalbedrag dat ze ophalen aan belasting. 'De toeristenbelasting komt bij de algemene middelen terecht en gemeenten kunnen zelf kiezen wat ze daar mee doen. Het ene jaar kiest een gemeente ervoor om een toeristische attractie te verbeteren en het andere jaar de infrastructuur, maar dat is allebei goed voor de toeristen', verklaart een woordvoerder van de VNG.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden