Plus

'Toeristenbelasting gaat omhoog, linksom of rechtsom'

Hoteliers weigeren mee te werken aan het zwaarder belasten van toeristen, maar het stadhuis is niet bang voor een confrontatie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse horeca liet dinsdag weten niet verder mee te werken aan een verhoging van de toeristenbelasting. De komende jaren wil financieel wethouder Udo Kock zeker 105 miljoen euro extra ophalen, bovenop de 87 miljoen euro die de bezoekers nu al afdragen.

Brancheorganisatie Horeca Nederland vindt dat de rekening voor de toeristische overlast ten onrechte bij hen wordt neergelegd. Musea, attracties en winkels die ook bezoekers trekken worden volgens hen ontzien. Een derde van de dagelijkse gasten in de stad bestaat uit dagjesmensen, die de toeristenbelasting ontlopen omdat zij niet in een hotel overnachten.

Kock wil dat veranderen. Ook denkt hij na over de introductie van een vast bedrag, bovenop het variabele percentage per persoon per nacht. Nu staat de taks op 7 procent van de kamerprijs per nacht, maar hierdoor dragen toeristen in het lage segment veel minder bij dan de gasten in de luxehotels. Kock vindt dat oneerlijk, omdat toeristen in het hogere segment de stad niet zwaarder belasten met hun bezoek dan anderen.

Ontstemd
Hotels en de gemeente werken nu nog samen bij de inning van de toeristenbelasting, via een digitaal register. Maar voorzitter Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam dreigt die samenwerking op te zeggen. Daardoor zou de gemeente veel meer capaciteit en kosten kwijt zijn aan de inning van de taks.

Coalitiepartijen PvdA en GroenLinks, die Kock steunen, zijn ontstemd over de dreigementen van Evers. "De raad neemt als democratisch orgaan een besluit om de toeristenbelasting te verhogen, en dat hebben hoteliers te respecteren," zegt GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting. "De stad wordt geëxploiteerd door een selecte groep ondernemers. Wij willen dat die iets bijdraagt en niet alleen onttrekt."

De PvdA wijst erop dat de hoteliers de belasting niet zelf hoeven betalen, maar doorberekenen aan de gasten. "Die belasting gaat omhoog, linksom of rechtsom," zegt PvdA'er Dennis Boutkan. "Ferme taal in de krant, maar ik raad de branche aan om dit te bespreken met de wethouder want voor dit plan is genoeg steun van links tot rechts," zegt D66-raadslid Alexander Hammelburg.

Eerlijker
Ook Kock toont zich nog niet ontvankelijk voor de dreigementen. "Op basis van de verordening is de overnachtingsbranche verplicht toeristenbelasting in rekening te brengen bij toeristen. Als de belastingplichtige geen toeristenbelasting betaalt, start het invorderingsproces."

105.000.000

Wethouder Udo Kockwil zeker 105 miljoen euro extra ophalen, bovenop de 87 miljoen euro die de bezoekers van de stad nu al afdragen.

Evers wil dat de pijn eerlijker wordt verdeeld. Hij is dan ook voorstander van Kocks plan om de zogeheten retributieheffing, een belasting op rondvaarten en stadstours, te verhogen en uit te breiden naar rondleidingen, festivals, voetbalwedstrijden, evenementen, theaters en bioscopen. Zo betalen dagjesmensen ook mee.

Melkkoe
Maar op hun beurt passen de attracties ervoor om als melkkoe van de gemeente te fungeren. "De stad slaat een beetje door in plaats van met ons in gesprek te gaan zegt,'' zegt directeur Dirk Lubbers van Tours & Tickets. ''Dit riekt steeds meer naar toeristendiscriminatie."

Een belasting op attracties zou de problemen alleen maar verergeren, denkt hij. "Hogere heffingen betekent niet minder toeristen. Die kiezen dan simpelweg niet meer voor een dure rondvaart of attractie, maar nog vaker voor plekken waar geen heffing geldt, zoals de Wallen, het café of de coffeeshop, met alle overlast die daarbij hoort."

Ondanks de harde taal van Evers en de coalitiepartijen liggen zij op sommige punten dichter bij elkaar dan gedacht. Want ook Ernsting maakt zich zorgen om het zwaarder belasten van toeristen in het budgetsegment. "We willen geen elitestad worden, rugzakkers die musea bezoeken en een blowtje roken moeten ook welkom zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden