Toeristen willen wég uit vervuild Amsterdam

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Met het lange Hemelvaart-weekeinde voor de deur bewijzen de stakende vuilophalers
Amsterdam geen goede dienst. Dagjesmensen zijn ziek van het afval dat zich heeft oopgehoopt, toeristen willen maar één ding: wég uit de stad.

''Kijk, een dooie muis in de goot'', wijst Jan van Son uit het Brabantse Nieuwkuijk. ''Dat is vies!'', reageert zijn dochter Fenne die wegduikt achter haar moeder.

Het gezin Van Son is een dagje uit in Amsterdam waar de vuilnis zich langs de straten flink aan het ophopen is. Na een week staking van de gemeentelijke reinigingsdiensten worden er steeds meer ratten en muizen in het centrum gesignaleerd. Met Hemelvaartsdag voor de deur is dat niet goed voor het imago van Amsterdam. Dagjesmensen storen zich bijzonder aan het vuil en toeristen, die niets weten van een staking, willen het liefst zo gauw mogelijk uit de stad weg.

De familie Van Son wandelt over de Zeedijk, waar een ondernemer op de bon werd geslingerd toen hij zelf het het vuil besloot op te halen. Even verder op de Nieuwmarkt, maken toeristen foto's van de manshoge berg vuilnis. De Braziliaanse toerist Renata Santos, die met vrienden een hotelkamer huurt aan de Nieuwmarkt, kan de stank niet meer verdragen. ''Het is echt smerig en dat is zo'n mooie stad! Gelukkig gaan we morgen weg'', lacht ze.

De Australische David Anderson kan er wel om lachen. ''Ik denk dat ik mijn klokhuis er maar mooi bij gooi'', grapt hij. ''In Australië hebben we ook wel eens vuilnisstakingen gehad, maar deze troep is van ongekende omvang.''

Het centrum van Amsterdam is wel het meeste geplaagd door de staking. Op elke hoek van de straat liggen vuilniszakken, karton en plastic. Het Damrak, de Dam en het Leidseplein zijn veranderd in vuilstortplaatsen. Overal ligt glas; ook de veegdienst is na Koninginnedag niet meer geweest. Fietsenmakers hebben het druk met bandenplakken. Hier en daar staat er grofvuil bij de hopen afval.

''Mijn buurman gooit gewoon al zijn grofvuil op straat, die profiteert van de chaos.'', zegt Mary Lindeboom. Ze woont in de Jordaan aan de Elandsgracht waar voor de Albert Heijn een flessenkerkhof is ontstaan rond de uitpuilende glasbak.

''Dit is toch belachelijk!'', roept de verwonderde Darrell Cook-Jansen . ''Ik dacht dat ze maar een paar dagen staakten. Duurt het nóg een week? Dat bestaat niet!''
In de Jordaan is het nog relatief schoon, merken bewoners op. ''Ik gooi de vuilniszakken ook gewoon achter in de auto en neem ze mee naar Zaandam'', grinnikt 'Tante Greet' van café De Jordaan. ''Ik heb mijn vuilnis thuis op de trap staan, ik gooi het niet op straat hoor. Jordanezen zijn netjes'', weet Lindeboom.

Wim en Jolanda Schupp uit Nieuwegein ergeren zich dood aan de hoop blauwe vuilniszakken op het Leidseplein. ''Van het Centraal Station tot aan hier is het een rotzooi,' ' zegt Jolanda op een terras aan het plein.

Zij en haar man Wim hebben geen enkele sympathie voor de stakers. ''Ik weet dat ze genoeg verdienen. Dan moet je in deze tijd van crisis niet zeuren om een procentje loonsverhoging. En reken maar dat ze zo extra betaald krijgen als ze de boel weer op gaan ruimen.''

Ondernemers proberen zoveel mogelijk vuilnis op te slaan, ''maar een week langer in het visafval kan niet meer'', weet Titus Roelvink van de Oesterbar op het Leidseplein. ''Dan laat ik het ophalen denk ik.''

Een aantal ondernemers doet dat al.

''Ik heb tien tot twaalf extra klanten per dag'', vertelt Ajo Mannien van een particuliere vuilophaaldienst. ''Dat zijn klanten die de gemeente Amsterdam aan hun contract houden. Omdat de gemeentediensten staken kloppen ze bij ons aan.''

Mannien heeft wel begrip voor zijn collega's. ''Nu zie je pas hoe belangrijk het werk is dat ze doen.'' (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden