Toerist moet ook Zaandam in

Om toeristen meer te spreiden over de regio werkt het Zaans Museum aan een dependance in het centrum van Zaandam. Het is de bedoeling daar ook kunst uit de depots van Amsterdamse musea tentoon te stellen.

Bart van Zoelen
Met de 'kunsthal' wil de gemeente Zaanstad meer toeristen verleiden Zaandam te bezoeken. Beeld Floris Lok
Met de 'kunsthal' wil de gemeente Zaanstad meer toeristen verleiden Zaandam te bezoeken.Beeld Floris Lok

Met de 'kunsthal' wil de gemeente Zaanstad meer toeristen verleiden Zaandam te bezoeken. Door de naar het verleden verwijzende architectuur komen al meer toeristen in het winkelhart. Maar ze gaan vooral naar de molens aan de Zaanse Schans, iets ten noorden van Zaandam.

Op de Zaanse Schans zit al het Zaans Museum. Met een dependance in het centrum, de goede verbindingen met Amsterdam en het Czaar Peterhuisje denkt Zaanstad goede troeven in handen te hebben om ook meer toeristen naar Zaandam te trekken.

Drukte spreiden
Zaanstad heeft deze week subsidie aangevraagd bij de Metropoolregio Amsterdam om de haalbaarheid te onderzoeken. De regio probeert al langer het toerisme te spreiden, bijvoorbeeld door Zandvoort te bestempelen als Amsterdam Beach en het Muiderslot als Amsterdam Castle.

Daarbij was bedacht dat de Zaanstreek kan pronken met het industriële erfgoed. Maar het landschap en de huisjes rond de Zaan lenen zich volgens de gemeente ook om 'het authentieke Holland' te laten zien. En dan is er nog Monet, die in 1871 vier maanden in Zaandam verbleef.

Het spreekt volgens de gemeente allemaal voor Zaandam als locatie voor zo'n kunsthal gericht op 'een breed internationaal publiek'. Zaanstad verwijst ook naar het vorige week gesloten akkoord van de Amsterdamse coalitiepartijen D66, VVD en SP waarin het plan opkomt voor een museum aan de stadsrand om te drukte te spreiden. Die stadsrand kan natuurlijk ook aan de Zaan liggen.

Toegankelijke kunst
Voor exposities wil Zaanstad putten uit de depots van bijvoorbeeld het Stedelijk Museum, het Rijks, het Amsterdam Museum en de Hermitage. Musea kunnen immers slechts zo'n tien procent van hun collectie laten zien. Zaanstad denkt daarbij aan 'een publieksvriendelijke mix van toegankelijke kunst', zoals Hollandse meesters, impressionisten, Haagse School en twintigste-eeuwse modernisten.

Zaanstad benadrukt dat het gaat om een verkenning. Een gebouw of een precieze plek is nog niet gevonden voor de kunsthal. De Amsterdamse musea die kunst uit hun depots in bruikleen zouden moeten geven, worden op korte termijn benaderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden