Toerisme steeds belangrijker voor economie

Toerisme is de afgelopen jaren van groter belang geworden voor de Nederlandse economie. Nederland weet meer toeristen te trekken, die meer uitgeven en zorgen voor meer werkgelegenheid in de toerismesector.

ANP / redactie
Nederland weet steeds meer toeristen te trekken. Beeld anp
Nederland weet steeds meer toeristen te trekken.Beeld anp

De toeristische bestedingen in Nederland zijn in 2015 voor het tweede jaar op rij met circa 5 procent gestegen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Daarmee liepen die uitgaven op tot 72,7 miljard euro. Daarvan is bijna 20 miljard euro te danken aan buitenlandse toeristen, de rest komt van Nederlanders die op stap gaan in eigen land.

In juli meldde Amsterdam Marketing al dat de drukte in Amsterdam in vijf jaar twee keer zo groot is geworden. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal bezoekers aan de stad tot ruim 17 miljoen, en zij bleven ook nog eens langer. Bijna de helft van de mensen die Amsterdam bezoeken, is afkomstig uit Nederland.

Buitelandse toeristen
Nederland trok vorig jaar 8 procent meer toeristen dan in 2014. De bestedingen van buitenlandse toeristen namen daarbij met 13 procent toe. Daarbij wordt ook het geld meegeteld dat buitenlanders uitgeven aan hotel- of vliegticketboekingen bij of via Nederlandse bedrijven. Deze reizigers komen lang niet allemaal naar Nederland, het gaat dan vaak om boekingen voor reizen in en naar andere landen.

Het aantal mensen dat werkt in de toerismesector liep vorig jaar met 3 procent op naar 529.000. De sector was goed voor bijna 4 procent van het totale aantal voltijdsbanen in Nederland. Ongeveer driekwart van het werk bestaat uit banen in de horeca, luchtvaart, kunst en cultuur en bij reisorganisaties. Daarnaast zorgt toerisme voor werk bij winkels en in het vervoer.

Toerisme was in 2015 goed voor 3,8 procent van de omvang van de hele Nederlandse economie. In 2010 bedroeg dit aandeel 3 procent.

Lees ook: Toerisme in de stad: 'Het gaat wel erg hard' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden