Toerisme? Saoedi-Arabië wil rotssteden en woestijnforten voor zichzelf houden

De 'echte' reiziger is jaren geleden al in Petra, Jordanië geweest: de legendarische woestijnstad van de Nabateërs die in de rotsen is uitgehakt. Want terwijl je daar twintig jaar geleden nog als een ontdekkingsreiziger tussen de monumenten kon lopen, staan de touringcars nu rijen dik op het parkeerterrein. Er is echter een vergelijkbare rotsstad in Saoedi-Arabië, waar je praktisch geen toerist zult aantreffen. Want ook al ontvangt het land elk jaar vijf miljoen pelgrims, toeristen worden er niet toegelaten.

De rotsstad Madain Saleh Beeld epa
De rotsstad Madain SalehBeeld epa

Madian Saleh, een stad die in de eerste eeuw door de Nabateërs uit de rotsen is gehouwen, staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van Unesco. 'We hebben zoveel om te laten zien', zegt Abdulaziz, een gids in Maidan Saleh, tegen Time Magazine. 'Van buiten ziet Saoedi-Arabië er volgens mij niet zo aantrekkelijk uit. Maar als je er eenmaal bent, kun je er alleen maar van houden. En als meer mensen zouden komen, zouden ze ons land en onze tradities ook beter begrijpen.'

Toeristenvisa
Het ziet er echter niet naar uit dat het westerlingen gemakkelijker zal worden gemaakt om de oases, de woestijnforten en de oude bazaars te bezoeken. In 2000 werd er een toerisme-commissie opgericht, en in 2009 werd aangekondigd dat er 'binnenkort' toeristenvisa zouden worden uitgegeven. Daarna bleef het stil.

Prins Sultan bin Abdul al-Saud, de voorzitter van de Saoedische toerisme-commissie, zegt in Time dat het land niet klaar is voor toeristen. 'Als je mensen bij je thuis uitnodigt, wil je dat ze er ook goed ontvangen kunnen worden.'

Want wat zouden de religieuze conservatieven ervan vinden als ongelovigen het heilige land betreden? En zijn westerse vrouwen bereid de allesbedekkende abaya te dragen? En welke invloed zou de komst van westerlingen hebben op de lokale bevolking?

Investeren
Toch, schrijft Time, wordt er in het land stevig in het toerisme geïnvesteerd - maar dan in de hoop om vakantie in eigen land te stimuleren. Er worden musea gebouwd, archeologen graven naar het pre-islamitische verleden en er worden hotels neergezet. 'Saoediërs beginnen zich nu pas te realiseren dat ze niet alleen een rijkdom aan olie hebben, maar ook aan geschiedenis en cultuur', zegt Sultan bin Abdul al-Saud.

Hij hoopt dat een deel van de zes tot zeven miljoen Saoediërs die elk jaar in het buitenland vakantie viert, in de toekomst eigen land blijft, maar vooralsnog gaan ze liever naar Nice of Londen. De gids Abdulaziz leidt elke week vier tot vijf groepen rond: alleen maar buitenlandse expats die het land willen ontdekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden