Toerisme levert Amsterdam 2,7 miljard aan welvaart op

Toerisme in Amsterdam groeit sneller dan in vergelijkbare Europese steden en levert een bijdrage van 2,7 miljard euro aan de welvaart in de stad. De inkomsten en werkgelegenheid nemen toe, de negatieve effecten niet.

Michiel Couzy
null Beeld anp
Beeld anp

Het is al jaren een beladen debat in Amsterdam: zijn de voordelen van het toerisme groter dan de nadelen? Leveren al die bezoekers écht zoveel geld en werkgelegenheid op dat we de overlast en drukte maar voor lief moeten nemen, of zijn de economische baten overschat?

SEO Economisch Bureau, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, heeft in opdracht van de gemeente een poging gewaagd een antwoord te geven op deze vraag.

Uit dit onderzoek, dat donderdag is verschenen, blijkt dat Amsterdam zo'n 18 miljoen bezoekers per jaar ontvangt en die geven, per bezoek, gemiddeld 242 euro uit in de stad. Dit levert Amsterdam zo'n 6,3 miljard euro op.

Als we daar kosten van afhalen, houden we zo'n 2,7 miljard euro over als bijdrage aan de Amsterdamse welvaart. Dat geld komt terecht in de portemonnee van winkeliers, toeristische bedrijven en hun werknemers, die dat op hun beurt weer uitgeven in andere winkels, cafés en restaurants. Zo rolt het geld door Amsterdam.

Toerisme is hiermee goed voor zo'n 4,5 procent van de Amsterdamse economie. "Dat is niet veel in vergelijking met bijvoorbeeld de financiële sector," zegt Bert Tieben van SEO. "Maar dat is een oneerlijke vergelijking. Toerisme is arbeidsintensief en levert veel banen op."

Trekpleisters
De toeristische werkgelegenheid is sinds 2007 zo'n 33 procent gegroeid tot 61.000 banen, 10 procent van het totaal in Amsterdam. Een groot deel van deze banen, 75 procent, is voor meer dan 12 uur per week.

SEO vergeleek de groei van het toerisme met die in vergelijkbare steden in Europa en hieruit blijkt dat Amsterdam bovengemiddeld in trek is. Het aantal bezoekers in Amsterdam is sinds 2007 met bijna 60 procent toegenomen, in de andere steden is die groei minder dan 40 procent. Inmiddels telt onze stad meer hotelbedden per inwoner dan trekpleisters als Parijs, Barcelona en Rome.

Zo'n grote populariteit brengt overlast met zich mee. Veel bewoners in de binnenstad ervaren dagelijks overlast, rotzooi op straat, een overvloed aan toeristenwinkels en afnemende sociale cohesie.

Vakantieverhuur
Tieben herkent deze geluiden. "Je zou dan ook verwachten dat die terug te vinden zijn in de onderzoeken, maar dat haal je er niet uit." De overlast is in Amsterdam groter dan in de rest van Nederland, maar is de afgelopen vijf jaar niet toegenomen.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Het gevoel van veiligheid is hoog in het centrum, net als de buurtbetrokkenheid.
"De problemen zijn er wel, maar dan in specifieke buurten," aldus Tieben.

Het onderzoek heeft beperkingen, erkent hij. Zo heeft drukte ook effect op de huizenprijzen, het winkelaanbod en vakantieverhuur. Dat trekt een wissel op de stad, maar is lastig in cijfers uit te drukken.

Desalniettemin durft SEO de conclusie aan dat 'het aantal bezoekers en hun bestedingen sterk zijn gegroeid, terwijl de meeste negatieve effecten voor de stad als geheel stabiel zijn gebleven of gedaald'.

Met andere woorden: de inkomsten zijn toe­genomen, de lasten niet. Al zijn geld en geluk twee grootheden die moeilijk tegen elkaar af te zetten zijn.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden