'Toerisme is geen natuurverschijnsel, grijp in'

Amsterdam bezwijkt onder de groeiende toeristenstroom. Dit wordt gestimuleerd door de toeristenindustrie en gefaciliteerd door het college, schrijft Jacob Stroet, bestuurslid van Wij-Amsterdam.

De trappen voor de Basilica di Santa Croce in Florence worden natgespoten zodat toeristen er niet blijven bivakkeren Beeld EPA
De trappen voor de Basilica di Santa Croce in Florence worden natgespoten zodat toeristen er niet blijven bivakkerenBeeld EPA

Dubrovnik wil minder cruisepassagiers, Italiaanse steden willen af van de buitenlandse fastfoodketens, de burgemeester van Florence laat de trappen van de kathedralen natspuiten zodat toeristen daar niet gaan zitten consumeren, Cinque Terre, Italië, wil het aantal bezoekers terugbrengen van 2,5 naar 1,5 miljoen, bezoekers van de Trevifontein in Rome mogen niet meer stilstaan.

Als één ding duidelijk wordt uit deze greep aan maatregelen die steden nemen, is het dat massatoerisme een steeds groter probleem vormt voor Europese steden met een historische kern.

Amsterdam behoort ook tot deze categorie steden en staat steeds meer in de belangstelling van de toeristenindustrie, met alle gevolgen van dien.

Wie in de binnenstad loopt ziet het meteen: veel grote groepen, overal zwerfafval en een winkelbestand dat zich alleen nog maar op bezoekers en toeristen lijkt te richten.

In 2017 hebben we het over circa 18 miljoen bezoekers: uit binnen- en buitenland, voor één dag of langer.

De verwachting is dat dit er over 12 jaar 30 miljoen zijn: gemiddeld een miljoen extra bezoekers per jaar. Veel uit China en India en ander landen waar de middenklasse groeit en steeds meer mensen geld hebben om te gaan reizen.

De explosieve groei van het aantal toeristen is echter geen natuurverschijnsel, zoals sommigen ons willen doen geloven.

Die groei wordt geïnitieerd en gestimuleerd door de toeristenindustrie (vliegmaatschappijen, hotelketens, touroperators) die daar grote financiële belangen bij heeft. En wordt enthousiast ondersteund door het huidige college, dat een groot voorstander is van marktwerking en van zo min mogelijk regels.

Dus worden ontwikkelingen die de toestroom vergroten gefaciliteerd en zwaar gesubsidieerd: Schiphol, terminals voor cruiseschepen en citymarketing (I amsterdam). Dit alles onder het mom van economische voordelen als inkomsten en banen.

Ondertussen bezwijkt de stad onder de drukte ten gevolge van de ongekende groei. Dit is de olifant in de kamer die velen niet willen zien.

In Het Parool van zaterdag zetten de heren Roberto Payer (directeur Waldorf Astoria hotel) en Benno Leeser (directeur Gassan Diamonds) deze groei als een voldongen feit neer: "Stop met klagen over toerisme. Vroeger is voorbij."

We moeten maar voorbijgaan aan de enorme maatschappelijke impact en de kosten die gemoeid zijn met handhaving, schoonmaak en vuilnisophaal.

De politie en EHBO-posten staan onder druk. En dankzij verhuursites als Airbnb, HomeAway en Wimdu kunnen gewone Amsterdamse huishoudens geen woning meer vinden.

Tijdelijke bewoners verdringen de mensen die hier al langer wonen of zich hier langdurig willen vestigen. Het beleid is er vooral op gericht om het de bezoekers naar de zin te maken. Dat blijkt ook uit het feit dat de binnenstad grotendeels voetgangersgebied moet worden, in een stad die pretendeert fietsstad nummer 1 te zijn en dat ook lange tijd was.

Als bewoners van deze stad moeten we ons ernstig afvragen of we dit wel willen. Blijft het een taboe om het afremmen van de groei van het toerisme aan de orde te stellen? Moeten we, ­omdat er nu eenmaal niets tegen die groei te doen zou zijn, ons geliefde Amsterdam maar ­laten verloederen als doorgangshuis, met een binnenstad waar geen Amsterdammer meer wil komen?

Wij-Amsterdam, federatie van samenwerkende bewonersorganisaties, is opgericht om de stem van verontruste bewoners te laten horen. Om de politiek te bewegen actie te ondernemen en in te grijpen.

En dan niet door halve maatregelen zoals spreiding, want dat betekent vooral dat het pretparkgebied zich verder uitbreidt, maar door in te grijpen waar buurten onleefbaar worden door grote groepen luidruchtige toeristen en waar normale winkels ten onder gaan om plaats te maken voor toeristenwinkels.

Wij-Amsterdam wil Amsterdammers en hun bestuur vragen: wat voor een stad willen we zijn en hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Die vraag moet nu gesteld en beantwoord worden, voordat het te laat is!

Lees terug: 'Stop met klagen over toerisme. Vroeger is voorbij'

Jacob Stroet, bestuurslid Wij-Amsterdam Beeld
Jacob Stroet, bestuurslid Wij-AmsterdamBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden