Toerisme is de economische motor van Amsterdam

De bestedingen van buitenlandse toeristen zijn in zes jaar bijna verdubbeld. Het toont hoe toerisme een economische motor is geworden voor Amsterdam.

Bart van Zoelen
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Vorig jaar gaven buitenlandse toeristen 21 miljard uit in Nederland, 1,3 miljard meer dan in 2015. Niet eens zo lang geleden, in 2010, was dat nog maar 12 miljard. Het tekent de snelle groei van het toerisme, wereldwijd en naar Nederland en Amsterdam in het bijzonder.

Zo steeg ook het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen vorig jaar met ruim 6 procent, zo bleek maandag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Onstuimige groei
Cijfers specifiek voor Amsterdam heeft het CBS niet. Maar CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemt de hotelovernachtingen als goede indicatie voor het grote aandeel van Amsterdam in de landelijke cijfers. "In 2016 is het aantal hotelovernachtingen in de stad, een kleine 14 miljoen, weer onstuimig gegroeid. Amsterdam heeft in één maand meer overnachtingen dan elke andere gemeente in Nederland per jaar."

Het toerisme brengt ook een fikse stijging van de werkgelegenheid met zich mee. In totaal hadden 641.000 Nederlanders vorig jaar een baan in het toerisme, 13.000 meer dan in het jaar daarvoor. Alleen al in de horeca is de werkgelegenheid sinds 2010 met 20 procent gestegen.

Ook uit Amsterdamse cijfers blijkt het toegenomen belang van het toerisme voor de arbeidsmarkt.

Uit cijfers van het gemeentelijke statistiekbureau OIS blijkt dat in 2013 nog 54.000 mensen hun brood verdienden in de toeristische sector. Dit jaar zijn dat er al 66.000.

Daarmee worden de opbrengsten voor de stedelijke economie onherroepelijk een factor in de hoog opgelopen druktediscussie en de vanuit de bevolking opgeworpen vraag of het allemaal een onsje minder mag. Het toerisme is daarbij aantrekkelijk omdat het relatief veel banen oplevert voor laagopgeleiden.

Crisis
En dat ook op momenten dat Nederlanders zelf de hand op de knip hielden. Al in 2013, toen de werkloosheid in andere sectoren nog snel steeg, had de horeca in de van toeristen vergeven Amsterdamse binnenstad het ergste alweer achter de rug. Van Mulligen: "Tijdens de crisis heeft het toerisme de economie nog een beetje op de been gehouden, in Amsterdam meer dan elders."

Tegelijk blijkt uit de CBS-cijfers meteen dat we het belang van het buitenlandse toerisme niet moeten overschatten. Binnen het totaal aan toeristische bestedingen komt slechts zo'n dertig procent van buitenlandse bezoekers. De rest komt op het conto van vakanties en uitstapjes door Nederlanders zelf. Daar komt bij dat de toerismesector niet meer dan vier procent van de Nederlandse economie uitmaakt.

Maar het belang van het toerisme groeit wel stormachtig. In 2010 was het toerisme nog maar goed voor 3 procent van de Nederlandse eco­nomie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden