Lezersbrief

‘Toerisme hoort bij de dynamiek van de stad’

Paroollezer Frank Driessen vindt dat toerisme te vaak als zondebok aangewezen wordt. ‘Vergeet niet dat de stad een dynamiek heeft en dat het toerisme daar maar een onderdeel van is.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ik werk als gids in Amsterdam en ik merk dat de tendens steeds meer tegen het toerisme is. Veel collega’s wijzen al jaren naar Het Parool. “Ze hitsen de Amsterdammers op,” is een veel­gehoorde klacht. Ik vond dat altijd een boude uitspraak, maar: de bewijzen stapelen zich op..

Neem nu het artikel ‘Toeristen kopen nu eenmaal geen bloemen’, in Het Parool van vrijdag. Als ik het lees dan gaat het over een sympathiek, ouder echtpaar dat al jaren een bloemenwinkel runt. Ook lees ik dat de jaren gaan tellen, de gezondheid afneemt, de bevolking verandert en, o ja, dat buurtbewoners hun woning verhuren via Airbnb. Samenvattend: vooral de leeftijd en de veranderende buurt hebben ze genoodzaakt tot sluiting.

Een treurige ontwikkeling, maar dat de kop suggereert dat de toeristen het weer gedaan hebben, slaat dus nergens op. En het chagrijn neemt toe. Helaas is het schokkend dat chagrijn ook in de gemeenteraad is binnengedrongen. Als ik meneer Dennis Boutkan (PvdA) zie tijdens een debat over het toerisme dan zie ik niets over de trots van een stad, een parel van ongekende schoonheid. Nee, ik zie alleen maar irritatie en chagrijn.

Deze chagrijnen zouden eens moeten terugdenken aan de schoorsteenmantel van hun ouders. De kalender in de keuken waar foto’s te zien waren van de Eiffeltoren, de Chinese Muur, het Vrijheidsbeeld. Want in die categorie bevindt Amsterdam zich. Een wereldwonder van enorme schoonheid waarvan een plaatje in veel huizen hangt over de hele wereld.

Dat besef ontbreekt heel duidelijk in Amsterdam. Als je je afvraagt ‘wat motten ze hier?’, denk dan even aan de bestemmingen waar je zelf heen wilt, of wilde, want de welvarende Amsterdammer reist zich suf.

Natuurlijk zien wij ook dat het toerisme hier enorm is toegenomen, en dat er maatregelen nodig zijn. Maar dat zijn processen die over de hele wereld gaande zijn. En ondertussen gaan de dagelijkse dingen gewoon door. Winkels gaan open, bloeien, maar verwelken ook weer en sluiten uiteindelijk. Vergeet niet dat de stad een dynamiek heeft en dat het toerisme daar maar een onderdeel van is.

Frank Driessen, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden