Toename werklozen in stad

PvdA-wethouder Freek Ossel van Sociale Zaken deelde vanmorgen mee dat hij er bij werkgevers op aandringt dat zij nu ook massaal gebruik gaan maken van mobiliteitscentra. Foto GPD/Roland de Bruin Beeld
PvdA-wethouder Freek Ossel van Sociale Zaken deelde vanmorgen mee dat hij er bij werkgevers op aandringt dat zij nu ook massaal gebruik gaan maken van mobiliteitscentra. Foto GPD/Roland de Bruin

AMSTERDAM - Voor het eerst sinds jaren stijgen in Amsterdam de werkloosheidscijfers weer. Het aantal werklozen dat als werkzoekende in Amsterdam staat ingeschreven, steeg in januari met 547 naar rond de 39.000.

Dit meldt de gemeente in antwoord op vragen van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. De stijging volgt op een langdurige daling van de werkloosheid.

Het is onzeker hoezeer de stijging te wijten is aan de kredietcrisis. 'Het is bekend dat de werkloosheid altijd vertraagd reageert op de economische ontwikkelingen,' schrijft de gemeente. Ook meldt ze dat het aantal vacatures sinds 2008 met ruim een derde is teruggelopen. Vorig jaar januari telde UVV Werkbedrijf 1687 vacatures, tegenover 1021 vacatures in dezelfde maand dit jaar.

Intussen heeft de gemeente tal van maatregelen genomen om werkloze Amsterdammers beter op te vangen en ze zo snel mogelijk naar werk te begeleiden. Zo heeft DWI de organisatie uitgebreid met veertig extra 'klantmanagers'. Het gaat om baliepersoneel dat werklozen inschrijft en adviseert.

Verder krijgen werkgevers betere subsidieregelingen als zij werklozen in dienst nemen. Besloten is verder de vijf Werkpleinen - de kantoren van DWI (de vroegere bijstand)/UWV (voorheen ook CWI, het oude arbeidsbureau) - ook op zaterdag open te stellen.

Amsterdam wil werklozen ook helpen een eigen bedrijf te beginnen. Dankzij het project Eigen Werk kunnen zij onder begeleiding en met behoud van uitkering een eenmanszaak opzetten. Nieuw is dat zij daarbij aanspraak kunnen maken op microkredieten.

PvdA-wethouder Freek Ossel van Sociale Zaken deelde vanmorgen mee dat hij er bij werkgevers op aandringt dat zij nu ook massaal gebruik gaan maken van mobiliteitscentra. Daar wordt geprobeerd werknemers naar nieuw werk te leiden, nog voor ze door hun huidige werkgevers op straat zijn gezet. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden