Plus

Toename van migratie Nigerianen in Nederland een raadsel

In de eerste maanden van 2019 vroegen anderhalf keer zo veel mensen asiel aan als in dezelfde periode ­vorig jaar. Dat komt vooral doordat meer Nigerianen en Iraniërs naar Nederland kwamen.

Terreurorganisatie Boko Haram vormt in het noorden van Nigeria een dreiging.Beeld anp

Syriërs waren nog altijd de grootste groep asielzoekers, al worden die langzaam ingehaald door de Iraniërs.

Aan het eind van maart dit jaar stond de teller op 3265 asielzoekers. Op dezelfde datum vorig jaar was dat 2.030. Dat blijkt uit vandaag openbaar gemaakte cijfers van het CBS. Zochten in de eerste maanden van 2018 nog slechts tachtig mensen uit Nigeria asiel, dit jaar waren dat er in ­dezelfde periode 485.

Boko Haram
7 op de 10 is man. Uit cijfers van de ­Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) blijkt dat juist deze groep sinds afgelopen ­zomer snel is gegroeid. De oorzaak daarvan is onduidelijk.

Terreurorganisatie Boko Haram vormt in het noorden van Nigeria een dreiging. Homoseksuelen lopen in het hele land gevaar en meisjesbesnijdenis komt ook voor, maar het land zelf is momenteel stabiel. Daarbij is de route door de Sahara richting ­Europa zo goed als afgesloten.

Mensenhandel
Soms komen bepaalde nationaliteiten ineens veel voor in de asielcijfers omdat op een bepaalde route smokkelaars actief zijn, of komen groepen die al een tijdje in Europa zijn uiteindelijk in Nederland uit. Die laatste mogelijkheid lijkt reëel: in de asiel­cijfers van de EU is niet te zien dat er veel meer Nigerianen zijn gekomen.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de mensenhandel is toege­nomen. Comensha, het coördinatiecentrum tegen deze misdaad, ziet ook meer Nigerianen, maar dan in de ­cijfers van vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel. Ook daarvoor ontbreekt een verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden