Toename extreme dieren-activisten

Een 'konijn' voert actie tegen dierproeven bij een cosmeticawinkel in Amsterdam. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Een 'konijn' voert actie tegen dierproeven bij een cosmeticawinkel in Amsterdam. Foto ANP/Rick Nederstigt

DEN HAAG - Strijders voor dierenrechten worden steeds gewelddadiger. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) schat dat 'enkele tientallen' personen verantwoordelijk zijn voor vernielingen, brandstichtingen en bedreigingen.

Dergelijke acties worden gedaan door zowel leden van bekende organisaties die strijden voor dierenrechten als door eenlingen die zich met deze groepen identificeren.

Dat schrijft de AIVD in het rapport 'Dierenrechtenextremisme in Nederland, gefragmenteerd maar groeiende', dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is een vervolg op rapporten uit 2004 en 2007 over extremisme van dierenbeschermers.

Daarin waarschuwde de AIVD al voor een verharding van acties. De dienst beschreef een toename van het aantal 'huisbezoeken', waarbij activisten medewerkers van onder meer farmaceutische bedrijven opzoeken. Sinds 2007 is sprake van toenemend geweld door extremisten, aldus de AIVD. Zo werden het afgelopen jaar auto's in brand gestoken en woningen beklad. In december werd bij zo'n actie in Noordwijkerhout de tekst 'We will kill your wife' achtergelaten.

De AIVD maakt onderscheid tussen activisten en extremisten. De eerste categorie voert 'buitenparlementaire' acties, maar blijft binnen de grenzen van de wet. Extremisten gaan bewust over die grenzen heen.

In Nederland lopen beide stromingen door elkaar. Zo organiseren organisaties als Respect voor Dieren (RvD) en de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) demonstraties en collectes, maar ontplooien personen binnen die organisaties ook heimelijke en gewelddadige acties, zonder dat andere groepsleden daarvan weten. Ze werken daarbij samen met buitenlandse gelijkgestemden, vooral uit België en Frankrijk. Daarnaast zijn er volgens de dienst ook 'lone wolves' actief: eenlingen die geïnspireerd raken door de ideologie van de groep, maar in hun eentje opereren.

De AIVD onderscheidt in zijn rapport verschillende organisaties:
- Respect voor Dieren voert met name actie tegen bontwinkels en circussen. Behalve grotere groepen in Amsterdam en Rotterdam heeft RvD inmiddels 'afdelingen' in Groningen, Zwolle, Assen, Emmen, Brabant, Flevoland en de Zaanstreek. De aanhang is sinds 2007 verdubbeld. Het gaat om tientallen leden, vooral jongeren.

- De Anti Dierproeven Coalitie (ADC), een afsplitsing van RvD, richt zijn pijlen vooral op bedrijven die proefdieren fokken of dierproeven laten doen. In de loop van 2007 en 2008 hield deze groep zich steeds meer bezig met acties tegen proeven op apen. Zo is het Biomedical Primate Research Centrein Rijswijk een belangrijk doelwit.

- SHAC-NL is een afkorting voor Stop Huntingdon Animal Cruelty - Nederland. Deze in september 2008 opgerichte organisatie richt zich met name op farmaceutische bedrijven die dierproeven laten doen bij het Britse bedrijf Huntingdon Life Sciences. Ook ondernemingen die een relatie hebben met HLS zijn doelwit, zoals NYSE/Euronext waar aandelen van het bedrijf worden verhandeld.

- Er zijn ook twee extreemrechtse groeperingen die opkomen voor dierenrechten: Voorpost en Met de Dieren Tegen de Beesten (MDTB). Zij demonstreren vooral tegen circusvoorstellingen met dieren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden