Plus

Toen zijn ex binnenkwam draaide Thomas door

Thomas U. (32) maakte met een sprong uit het raam van een woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt een einde aan zijn leven en dat van zijn baby. Zijn moeder was toen al dood.

Bloemen en knuffels in de Eendrachtstraat. Beeld Lex Boon
Bloemen en knuffels in de Eendrachtstraat.Beeld Lex Boon

Omdat de politie informatie kreeg dat er een handgranaat in de woning lag, werden de buren uit huis gehaald en ondergebracht in de RAI en het stadsdeelkantoor. De granaat werd uiteindelijk door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt en afgevoerd. De buurt bleef uren afgezet om sporenonderzoek van de technische recherche mogelijk te maken.

Thomas U. groeide op bij zijn moeder Pauline, in het huis waar hij haar doodde. Het is nog niet duidelijk hoe zij om het leven is gekomen. Waarschijnlijk had U. de vrouw in haar appartement omgebracht voor hij met de baby op zijn arm rond 12.40 uur van tweehoog uit het raam sprong. U. en zijn ex, de moeder van de baby, zijn enkele maanden geleden uit elkaar gegaan, zegt een vriendin van de moeder die anoniem wil blijven.

Drank- en drugsproblemen
De moeder (26) en oma Pauline hadden volgens haar goed contact. Thomas U. kampte met drank- en drugsproblemen, zeggen buurtbewoners. Zijn speedverslaving was een van de redenen dat het stel eerder dit jaar uit elkaar ging. Sinds de breuk hadden de ouders de afspraak dat U. zijn zoontje alleen in aanwezigheid van oma Pauline zou zien.

Het familiedrama begon toen de ex-vriendin van U. haar baby kwam ophalen bij zijn oma. Verschillende buurtbewoners hadden oma, moeder en baby regelmatig samen zien wandelen. Toen de moeder van het kind vrijdagochtend de woning in de Eendrachtstraat binnenliep, draaide haar ex door, meldt de politie.

U. haalde een handgranaat tevoorschijn en trok haar mee een kamer in. Zij wist te ontkomen en schakelde de politie in. Niet veel later sprong de man, met in zijn armen de elf maanden oude baby, uit het raam. De moeder is door de politie opgevangen.

De Eendrachtstraat was lange tijd afgesloten. Beeld Maarten Brante
De Eendrachtstraat was lange tijd afgesloten.Beeld Maarten Brante

Minutenlang geschreeuw
U. had het moeilijk met de breuk, vooral doordat hij zijn kind minder zag. De moeder van de baby dook meerdere malen onder om bij hem uit de buurt te kunnen blijven, vertelt haar vriendin. Lola Rol (17) lag nog te slapen toen ze wakker werd van geschreeuw. Zij woont met haar moeder naast Pauline. "Ik zag die man liggen. Het baby'tje gelukkig niet, want daar had een buurman net een dekentje overheen gelegd. De man leefde nog en een vrouw was tegen hem aan het schreeuwen: 'Mijn neefje! Mijn neefje!' Zij werd uiteindelijk door andere buurtbewoners weggetrokken."

De identiteit van deze vrouw is nog onbekend. Xander Nieveld (22) woont ook in de Eendrachtstraat. "Het geschreeuw ging minuten door. Dus ik ging kijken. Toen lag die man op de stoep. Kort daarna werd aangebeld. De politie zei dat ik moest vertrekken vanwege explosiegevaar." Nieveld groeide op in de straat. "Het is een heel raar idee dat er opeens een granaat bij de buren ligt. Als je hier buren ziet, dan zwaai je naar elkaar of zeg je hallo. Het is een heel rustig buurtje. Dit past hier helemaal niet."

De moeder van Lola Rol kende Pauline goed. "Het was een zeer vriendelijke vrouw. Ze had heel goed contact met haar ex-schoondochter en kleinzoontje. Misschien nog wel beter dan met haar eigen zoon. Volgens mij was hij recent zijn baan kwijtgeraakt en helemaal ontspoord. Het is een verschrikkelijke tragedie."

Thomas U.
Thomas U. (32) ging volgens zijn Facebookpagina naar de Internationale School op Kasteel Eerde in Overijssel en studeerde marketing in Den Haag. Of hij die opleiding afmaakte, is niet bekend. Daarna werkte hij als sales- en accountmanager voor ­bedrijven die actief zijn in de theaterwereld, de media en de energiesector. Ook was hij tussen 2008 en 2010 enige tijd in Albanië, al is onduidelijk wat het bedrijf deed waarvan hij directeur was. U. kwam al jaren veel op ­Amsterdamse festivals, zo valt op te maken uit foto's die hij plaatste op sociale media.

Daar maakte U. ook regelmatig gewag van emotionele problemen. Zo beklaagde hij zich op 19 juni: 'Mijn eerste vaderdag, maar zonder mijn kind.' Ook schreef hij over zijn gebroken hart en dat hij zich als vlucht in het Amsterdamse nachtleven stortte. Het meest opvallend zijn de talloze foto's die U. van zijn zoon deelde, ook tot kort voor de tragedie vrijdag. U. schreef dat hij zich gezegend voelt met zijn zoon. U. en de moeder van de baby ontmoetten elkaar in 2014.

Eind mei schreef hij in een uitgebreide liefdesverklaring aan de moeder van zijn kind dat hij weliswaar een 'flinke persoonlijkheidsstoornis' heeft, maar dat zij hem zich 'licht als een veertje' laat voelen. Later, als de relatie met de moeder kennelijk is geëindigd, worden de berichten over de liefde donkerder van aard. Opvallend is dat U. de in 2012 doodgeschoten Remon Boogaard als zijn grote broer beschouwde. Asbest­saneerder Boogaard werd op 25 juni 2012 doodgeschoten in de deuropening van zijn huis aan de Geuzenkade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden