Plus

'Toen ik buiten kwam, lag die jongen op straat'

Jamal Machkour schrok zich rot toen gewapende mannen in zijn waterpijpcafé in West een crimineel kwamen zoeken en daarna op straat de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui doodschoten.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De verdachten waren op de motorscooter gevlucht Beeld anp
De verdachten waren op de motorscooter gevluchtBeeld anp

Waterpijpcafé Tapas Lounge Village zat die avond van 12 mei 2015 vol met klanten die de halve finale van de Champions League keken, tussen Bayern München en Barcelona.

Na de wedstrijd waren de meesten vertrokken. Rond middernacht waren nog drie, vier tafeltjes bezet, vertelt eigenaar Jamal Machkour.

Rond kwart over twaalf stapten voor de deur twee gewapende mannen van hun motorscooter. Ze lieten de motor draaien.

"Ik stond bij de gokkast vlak bij de deur, waar iets mis mee was," zegt Machkour. "Eén van die mannen kwam binnenrennen met een pistool. De ander stond met een kalasjnikov voor mijn neus. 'Handen omhoog, niet bewegen!' Het waren donkere mannen, ze hielden hun helmen op."

Gewoon een overval
Ze kwamen vast voor de dagopbrengst, dacht Machkour. "Gewoon een overval na een drukke avond, dacht ik eerst. Maar ja, vanwege die kalasjnikov bedacht ik al snel dat het toch iets anders moest zijn."

De man met het pistool ging de tafeltjes af. "Hij riep: 'Samir!' 'Samir!'"

De mannen zochten de Amsterdamse crimineel Samir Z., 'Taba', op wie al twee mislukte aanslagen waren gepleegd. "Samir was net drie, vier minuten weg." Hij was 'sinds drie, vier maanden' een vaste klant.

Terwijl de man met het pistool het twee treden lager gelegen souterrain achterin in liep, klonk er een schot. Volgens de recherche vanuit het waterpijpcafé, Machkour denkt van niet. "Ik blijf zeggen dat van buiten moet zijn geschoten, maar de politie gelooft me niet."

Paniek
De man met de kalasjnikov werd geraakt in zijn heup of buik. De kogel belandde uiteindelijk in de deurpost van het café. Machkour: "Hij zakte door zijn knieën, nog steeds twee meter van mij vandaan. Ik rende de zaak in, naar achteren."

Terwijl in de shishalounge paniek uitbrak, passeerde Youssef El Kahtaoui over de De Clercqstraat, in zijn Volkswagen Golf. Hij was met een vriend op weg om shoarma te halen.

Hij hoorde een klap, stopte voor de verkeerslichten bij de Bilderdijkstraat en stapte uit om te kijken wat aan de hand was.

De man met de kalasjnikov schoot twintig, dertig kogels af op het wegdek in een kennelijke poging hem te verjagen.

Kogels sloegen in een over de Bilderdijkstraat passerende tram. Eén kogel ketste af op straat en raakte El Kathaoui's. Via zijn zij ging de kogel door zijn hart. Hij stierf ter plekke.

Te laat
Machkour: "Toen ik buiten kwam, lag die jongen op straat. Hij bewoog niet meer, praatte niet. Ik kreeg pas in tweede instantie de politie te pakken. Die blééf maar vragen stellen. Het duurde zó lang."

'Dik zes, zeven minuten later' arriveerde een motoragent. "Die kon in zijn eentje natuurlijk weinig uitrichten en riep eindelijk versterking op. Het was te laat." De verdachten waren op de motorscooter gevlucht.

Dat zijn waterpijpcafé werd dichtgetimmerd, frustreert Machkour. "Ik werk nog altijd mee met de politie, maar mijn tent is gesloten terwijl ik hiermee niks te maken heb. In de McDonald's en bij Van der Valk hangen volop criminelen en wordt ook geschoten, maar daar worden nooit maatregelen genomen. Een kleine ondernemer pakken ze."

Inmiddels werkt Machkour in het waterpijpcafé van een vriend in Arnhem, maar 13 mei 2015 vergeet hij niet meer. "Zoiets wil je niet meemaken."

Volledig dna-profiel

Justitie beschikt over het volledige dna-profiel van de man die het schot heeft gelost dat Youssef El Kahtaoui doodde. Dat dna zat op de punt van de kogel die via zijn lichaam in een deurstijl van het waterpijpcafé belandde.

De kans is groot dat de liquidatie alsnog wordt opgelost. Dinsdagavond wordt het dossier behandeld in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden