PlusPS

Toekomstig VVD-raadslid Hala ­Naoum Néhmé (33) kwam hier vanuit ­Syrië

Met een stunt plaatste zij zichzelf in de spotlights, maar Frits Bolkestein en Neelie Kroes rekenden zich al langer tot haar fans. Toekomstig VVD-raadslid Hala ­Naoum Néhmé (33), als tiener uit ­Syrië gevlucht: 'Nieuwkomers hebben grenzen nodig.'

Ruben Koops
VVD-politica Hala ­Naoum Néhmé: 'Ik wil de politiek in voor de stilzwijgende meerderheid die geen tijd heeft om te protesteren' Beeld Annaleen Louwes
VVD-politica Hala ­Naoum Néhmé: 'Ik wil de politiek in voor de stilzwijgende meerderheid die geen tijd heeft om te protesteren'Beeld Annaleen Louwes

Ze noemt Nederland wel haar lotsbestemming. Want toen de puber Hala Naoum Néhmé, haar ouders en haar broertje in 1999 na een dagenlange tocht in de oude caravan van een mensensmokkelaar uitstapten bij het aanmeld­centrum van de IND in Zevenaar, zagen ze een rood-wit-blauwe vlag wapperen.

Het was ze nooit verteld dat de Gelderse stad het einddoel was. "Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: 'Waar zijn we terechtgekomen?' Maar toen iemand zei dat we in Nederland waren, wist m'n moeder wel meteen dat koningin Beatrix hier staatshoofd was, een vrouw. Zoiets was ondenkbaar in het Midden-Oosten."

Licht ­ongemakkelijk
Achttien jaar later bespreekt Naoum Néhmé het licht ­ongemakkelijk. Ze is bang om zielig gevonden te worden. "Nooit ben ik een slachtoffer geweest in mijn leven, dat wil ik dus ook niet cultiveren door deze geschiedenis te vertellen."

De waarden en vrijheid die ze in Nederland omarmde, worden volgens haar alleen echt openlijk verdedigd door de VVD. Nu wil ze voor die partij de Amsterdamse gemeenteraad in om er zelf voor te vechten.

Het verhaal van de familie Naoum Néhmé is anders dan dat van de Syrische vluchtelingen die hier recentelijk zijn gekomen. Hoewel er eind jaren negentig nog geen oorlog woedde in Syrië, werd de situatie voor het gezin te onveilig.

Afpersingen en bedreigingen
Sinds de oude president Assad en de dictatoriale Ba'ath-partij in de jaren zeventig de macht grepen, is het er voor minderheden erg zwaar geworden. Het gezin Naoum Néhmé stamt af van een oud ­geslacht van Syrisch-­katholieken uit Aleppo - ook daar is een dubbele achternaam het kenmerk van een voorname familie.

Veel bezit werd hen afgenomen, en het zakelijke succes van vader Naoum Néhmé lokte afpersingen en bedreigingen uit. Door een corrupte rechterlijke macht was er geen bescherming. Een showproces dreigde, wegens ondermijning van het staatsgezag. "Als we jou niet te pakken krijgen, dan nemen we je broertje," lieten ze haar vader weten. Het gezin vertrok halsoverkop.

Waar vader Naoum Néhmé in Aleppo zelfverzekerd en succesvol was, barstte hij in Zevenaar in tranen uit toen hij op het ­toilet de bordjes zag hangen waarop de asielzoekers uitgelegd ­kregen hoe ze een wc op de juiste manier moesten ­gebruiken.

Syrisch dialect
Het gezin sprak er later niet veel meer over. In Nederland pakte hij de confectiehandel weer op. Vorig jaar overleed hij, als een bemiddeld man.

Rond de eeuwwisseling zaten de azc's overvol, dus werd het gezin ­Naoum Néhmé na enkele weken overgeplaatst naar een slaapzaal in Friesland. Het gebouwtje hoorde bij de zeilschool van de familie Van de Linde. Een kleindochter van de eigenaar was van Hala's leeftijd en dreigde haar examen Frans niet te halen. Hala sprak vloeiend Engels en Frans, waarop oma Van de Linde de twee meiden bij elkaar zette.

Kort daarna haalde de Friezin een vette voldoende voor haar proefwerk Frans, Hala leerde haar eerste zinnen Nederlands. "Nu vragen vluchtelingen uit Arabische landen aan de Syriërs of ze van hen het Syrische dialect mogen leren, om meer kans te maken tijdens de procedure. In het azc na Friesland was men verrast dat we zelf al aan de slag waren gegaan met de Nederlandse taal."

Christelijke identiteit
Haar achtergrond en haar christelijke identiteit hebben haar bij de integratie een voorsprong gegeven. "Die typisch Nederlandse waarden zoals je talenten gebruiken, verdraagzaamheid, de christelijke moraal, daar was ik aan gewend. Het zorgde ervoor dat ik betrekkelijk weinig moeite had met integreren. Godzijdank vind je in mijn partij niemand die ze relativeert."

Sterker nog: de taal, onze vrijheid - nieuwkomers moeten ervan doordrongen worden dat we dat belangrijk vinden, zegt Naoum Néhmé. "We zijn hier, vooral in Amsterdam, heel goed in het wegwuiven van nationale waarden. Maar nieuwkomers hebben juist grenzen nodig! Want als zij zien dat wij onze cultuur met weinig respect behandelen, waarom zouden zij dat dan wél doen?"

33 is een betrekkelijk late leeftijd om politiek actief te worden, voor iemand die als 22-jarige al rondliep op partij­congressen van de VVD, stage liep bij toenmalig fractievoorzitter Mark Rutte, assistent was van Frits Bolkestein en sindsdien vaker is aangeschoven bij de grote talkshows dan haar eigen lijsttrekker.

Topambtenaar
Maar met twee mastertitels op zak (economie en politieke wetenschappen) maakte Naoum Néhmé eerst carrière en werd ­topambtenaar bij het ministerie van ­Financiën, op de afdeling waar volgens Het ­Financieele Dagblad de 'best and brightest' van het rijksambtenarenkorps werken. "Mensen moeten kunnen opkijken tegen politici; ze moeten een visie hebben ontwikkeld. Dat wil ik terugbrengen in de VVD."

Nu wordt Amsterdam haar focus, waar ze sinds haar ­studie in 2006 woont in Nieuw-West. Als duoraadslid mocht ze de afgelopen weken al proeven van het raadswerk. En ze bereidde in stilte haar bestorming van de kieslijst voor. Want hoewel een handgeschreven briefje van Bolkestein - 'Zij zal een goed raadslid zijn' - indruk maakte op de ­leden, had Naoum Néhmé niets aan het toeval overgelaten.

Plaats 9 die de lijstcommissie voor haar had bedacht, was eervol, maar verre van zeker. Ze wil 21 maart 2018 direct verkiesbaar zijn en daagde ­tijdens de ­ledenvergadering de kandidaat op plaats 5 uit. Op de achtergrond had de politica het toen al op een akkoordje gegooid met de machtige afdeling Zuid van de VVD.

Onconventionele VVD'er.
In ruil voor hun steun voor haar kandidatuur op 5 zou Naoum Néhmé haar achterban oproepen om de grote man van Zuid, Paul Slettenhaar, op plek 7 te handhaven. Zo ­geschiedde; ze steeg vier plekken - een stunt zoals de liberalen lang niet hebben meegemaakt.

'Hoe kan het dat mensen trots zijn op een systeem waarbij meisjes in een etalage staan om hun lichaam te laten zien?' Beeld Annaleen Louwes
'Hoe kan het dat mensen trots zijn op een systeem waarbij meisjes in een etalage staan om hun lichaam te laten zien?'Beeld Annaleen Louwes

De partij en de raad zullen moeten wennen aan deze ­onconventionele VVD'er. Zo ergert Naoum Néhmé zich aan de discussie over de leefbaarheid in Amsterdam, die volgens haar bijna exclusief over de drukte in de binnenstad gaat.

"Waarom is de raad zo ontzettend begaan met die paar mondige burgers in de binnenstad, terwijl tienduizenden mensen druk zijn met het dagelijks leven? Ik wil de politiek in voor die stilzwijgende meerderheid die geen tijd heeft om te protesteren."

In het centrum is de politica vooral begaan met de sekswerkers in de raambordelen. "Als vrijwilliger ben ik vaak achter die ramen geweest en het verbaast me dat er nog zo'n rooskleurig beeld over bestaat. Het gaat me niet alleen om de trauma's en de slachtoffers van mensenhandel die je daar aantreft. Vrouwen achter ramen an sich is niet meer van deze tijd; hoe kan het dat mensen trots zijn op een systeem waarbij meisjes in een etalage staan om hun lichaam te laten zien?"

Liberaal prostitutiebeleid
Het aspirant-raadslid hamert erop dat ze voorstander is van een ­liberaal prostitutiebeleid, waarbij ­legaal sekswerk mogelijk is. Maar het beeld van de vrouw achter een raam wil ze gaan bestrijden. "Raamprostitutie is vrouwonwaardig. Iedere ­geëmancipeerde vrouw zou zij aan zij moeten staan in strijd tegen dit verschijnsel. Idealiter beperk je dat. Die discussie ga ik binnen mijn ­eigen partij en de raad graag aan."

Ook de opkomst van de identiteitspolitiek, waarbij de politiek versplintert langs etnische of religieuze lijnen, is voor Naoum Néhmé reden om zelf de arena in te gaan.

"De PvdA heeft decennialang niet geïnvesteerd in wijken als Nieuw-West, maar de vrede slechts afgekocht met subsidies in het sociaal domein. Ik heb ze gezien daar, de PvdA-politici die mensen wel uitlegden welk vakje ze in het stemhokje moesten inkleuren, maar die niet in staat waren om de Nederlandse waarden en het verheffingsideaal over te brengen."

In 2008 liep Naoum Néhmé voor het eerst de Stopera binnen, om haar Nederlandse paspoort op te halen tijdens een feestlijke inauguratiebijeenkomst. Tegenwoordig vergadert ze in diezelfde Boekmanzaal met andere fracties. Het paradoxale van die levensloop grijpt haar op dat soort momenten aan.

"Ik zie onze komst naar dit land als mijn lotsbestemming. Er bestaat echt zoiets als de Nederlandse droom, waardoor je met hard werken een eerlijke kans krijgt. Dit land is veel eerlijker dan België of Duitsland, waar we dus toevallig níet zijn afgezet."

Promotietraject

Naast haar politieke werk binnen de VVD en haar baan als senior econoom bij de directie Algemene Financiële en Economische politiek van het ministerie van Financiën in Den Haag, werkt Hala Naoum Néhmé aan een promotietraject bij de faculteit rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.

Onder begeleiding van promotor ­Afshin Ellian onderzoekt zij de Mu'tazilah, een verlichtingsstroming binnen de islam. In haar vrije tijd gaat ze graag naar het Concertgebouw en leest ze politieke biografieën. "Ik heb niets met fictie, ik blijf liever met beide benen op de grond."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden