Aflevering 3: over mobiliteit, wandelen, verplaatsen op wielen, openbaar vervoer. Beeld Rosa Snijders
Aflevering 3: over mobiliteit, wandelen, verplaatsen op wielen, openbaar vervoer.Beeld Rosa Snijders

Toekomst van de stad: ochtendforensen

PlusHemel & Nevel

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni belegt Hemel in de Oude Kerk 12 publieksavonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

Drie avonden verzamelden wij ons nu aan de poort van de Oude Kerk, hartje Wallen. Er is een groepsgevoel ontstaan. Eenieder die de processie volbrengt, wordt de hand geschud. Ook worden de koppen geteld. Waar blijft Frans? Een van ons is het laatste Carmiggeltheertje van de stad.

Gelukkig, daar zien we zijn regenjas en bruine pet opduiken in de van wiet vergeven steeg naast café Pleinzicht. Op het bankje naast de kerk krijgt hij schouderklop en een pepermuntje. Intussen vergaderen de jongeren verder over de naam voor de appgroep. Het Geheime Toekomst Genootschap is een optie. Ridders van de Ronde Discussiekring. Plicht en Roeping. De naam Forum voor de Wetenschap is ook gevallen.

Met een hoogleraar meedenken over de toekomst van de binnenstad; je wordt er een beetje plechtstatig van. Onder de nieuwkomers dit keer mensen van reizigersorganisatie Rover. Ook is er een verkeers­planoloog uit Utrecht. Ha, die komt natuurlijk afkijken hoe wij vanavond het thema Mobiliteit gaan aanpakken. Wij, en Zef Hemel natuurlijk.

Het sportieve jekkie van The North Face is dit keer vervangen door een singlet van fijne wol dat krachtig afkleedt. De bril die Warhol ook had gedragen als ie een nerd was geweest krijgt er nog meer gewicht door. Op zijn groene Vans danst Hemel rond de gastsprekers. En wij dansen mee.

Met fietsburgemeester Katelijne Boerma huiveren we over 900.000 ochtendforensen op smalle fietspaden. Denken mee over de Week van 10 Minuten, waarin iedereen iets eerder vertrekt. Samen met GVB-directeur Alexandra van Huffelen analyseren we de Noord/Zuidlijn en de toekomst van ondergronds vervoer. Zef heeft natuurlijk goede opmerkingen, maar wij ook. Het is zalig.

Veel te snel, om half tien, moeten we de kerk uit. Een enkeling checkt buiten de EU-polls. De meesten van ons hebben geen trek in die ordinaire politiek met haar goedkope theaterstukjes. Anderhalf uur praten op academisch niveau, dat is je ware!

Op het schemerige Oudekerksplein spreken we af dat we elkaar maandag weer zien en wie vanavond Frans naar huis brengt. Met een voorname groet schrijden wij de stad in.

Wij en Zef, we zijn een goed stel. Misschien is ­Forum voor de Wetenschap niets eens zo’n slechte naam voor onze appgroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden