PlusRaoul Bakker

Toekomst van de stad: magneetfunctie

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de ­binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni is Hemel in de Oude Kerk en belegt hij twaalf publieksavonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

null Beeld Rosa Snijders
Beeld Rosa Snijders

Dat was nog eens een aardige wending, op de een na laatste toekomstavond. Het zou gaan over ‘de binnenstad van buiten’, oftewel hoe mensen van buiten de Ring naar het centrum van ­Amsterdam kijken. Directeur van de Meervaart Yassine Boussaid was verhinderd en dus kon Zef Hemel zich anderhalf uur concentreren op één gast, Joke Geldhof. En daar leek hij allerminst mee te zitten.

De D66-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland is een slanke verschijning die zich van de ambtelijke voorschriften inzake roklengte niets had aangetrokken. Ook droeg ze laarzen tot vlak onder de knie. Hemel leek om haar heen te zweven en opende in een welhaast onwetenschappelijke amicaliteit: “Joke, vertel eens over je jeugd in de Mercatorbuurt.” Het werd een interessant avondje.

We hoorden verhalen over de uitgestelde dubbelstadplannen met Almere. De polycentrische metro­poolregio Amsterdam, waarin steden als Haarlem en Amstelveen en hun eigen bewoners servicen, en zo de druk op onze binnenstad afneemt.

De magneetfunctie van de binnenstad kwam voorbij. En Geldhof zag niets in de as Amsterdam-Utrecht. Natuurlijk luisterden wij aandachtig. Maar omdat tijd geen rol speelde en het tempo laag lag, dwaalden de gedachten steeds vaker af naar andere ­zaken.

Geldhof en Hemel leken warempel wel te zijn weggelopen uit een modereportage voor de rijpere kosmopoliet. Haar manteljas kleurde perfect bij Hemels überhippe wijde pantalon. Had hij die soms speciaal voor vanavond aangeschaft? En ging het nu steeds vaker over gedeelde particuliere interesses? Over het maken van citytrips en het fijne van lange treinreizen spraken zij.

Even later vertelde Geldhof hoe graag ze haar boot door de grachten stuurt. Hemel werd ondeugend: “Zonder alcohol aan boord hoop ik, Joke.”

Nu maakte Geldhof een giechelend grapje over het nieuwe ‘Laag Catharijne’ in Utrecht, Hemel viel haast tegen haar schouder van het lachen. Wij dachten terug aan het begrip magneetfunctie.

De gedeputeerde ontspande steeds meer en kreeg de allure van een vrouw van de wereld. En was hij nu afgevallen of stond ie zijn buik in te houden?

Toen om half tien het zaallicht aanfloepte was de toekomstvisie van Amsterdam al lang uit zicht geraakt. Maar dat gaf niks, wij hadden gekeken en geluis­terd naar twee fijne grotestadsmensen.

Tot slot adviseerde Geldhof de stad om niet te veel te vertrutten. Iets vertelde ons dat die thuis nog een lekker wijntje ging opentrekken.

Lees de vorige afleveringen uit deze serie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden