PlusHemel & Nevel

Toekomst van de binnenstad: weg met de verbraving

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar plano­logie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni belegt Hemel in de Oude Kerk 12 publieks­avonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

- Beeld Rosa Snijders
-Beeld Rosa Snijders

Het zou gaan over de nachtcultuur: is uitgaan in de binnenstad nog wel zo leuk als vroeger? Zef ­Hemel had een blauwe chino aangetrokken met bijpassende gympies. De hoogleraar grote­stads­problematiek kreeg er zowaar iets sportiefs van en dat was maar goed ook want al snel zou hij overal de priemende vingers de inspraakmicrofoon moeten brengen. Wij hadden er zin in, wie aan het uitgaansleven komt, komt aan ons.

Er waren nogal wat ervaren nachtvlinders naar de Oude Kerk gekomen. Een man met een grijze paardenstaart had buiten nog snel een jointje gerookt. Er was een groepje vriendinnen aan wie je wilde nachten uit een ver verleden kon afzien. Op de buitenste rij zaten een punkdichteres en een fraai geconserveerd mannenstel dat alleen nog maar uitging in Londen.

Gastspreker DJ Isis was net terug uit Berlijn, aan haar stem te horen had ze niet alleen musea bezocht. Ze zette een fijne openingsplaat op: “De monocultuur wint omdat de stad kunstzinnige initiatieven niet meer faciliteert,” stelde ze. De meneer met de paardenstaart applaudisseerde.

Isis schakelde een tandje bij. De creatieven werden als onkruid behandeld, de scheppende mens verdween en konden wij nog één spannende plek benoemen? Het was koren op onze molen en Hemel kon gaan hollen met de microfoon.

Een kroegbaas verzuchtte dat de huur die hij moest betalen die van H&M benaderde. Uitgaan was je portemonnee trekken geworden, vond iemand. De punkmevrouw riep dat niet langer de gemeente de stad bestuurde maar het kapitaal.

In de gezellig donker wordende kapel zette Isis nu precies de juiste uitsmijter op: vonden wij ook niet dat de stad verbraaft? Nou en of! De binnenstad werd verkocht. Vastgoed was gif. Er moest een wethouder voor het nachtleven komen. En een wethouder genotsmiddelen! Weg met bureaucratie en kapitaal; de drempel voor anarchie was te hoog geworden!

Om half tien stond het zweet op onze voorhoofden en wisten we het zeker: de Revolte van de Nachtvlinders ging het uitgaan in Amsterdam redden.

Toen Hemel wilde afsluiten, nam de caféeigenaar nog een keer het woord. Wisten we dat een nachtvergunning 1,8 miljoen kost? Voor een piepklein tentje met een huur van 10.000 euro? Mag een kroegbaas dan shotjes aan toeristen en vrijgezellen uitserveren, alsjeblieft?

Even later stonden we buiten, ontnuchterd door het late daglicht en die vermaledijde praktische bezwaren tussen droom en daad.

Lees ook:

- Toekomst van de binnenstad: van de straat weten wij helemaal niets

- Toekomst van de binnenstad: de Airbnb-killer

- Toekomst van de binnenstad: Halsema’s pistoolschot

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden