Toekomst van bokbierfestival Pint onzeker

Het is het seizoen voor weizen, saisons en pale ales, maar bij de vereniging voor bierliefhebbers Pint maakt men zich nu al druk om bokbier.

null Beeld Pint Bokbierfestival
Beeld Pint Bokbierfestival

Of eigenlijk: om het legendarische Pint Bokbierfestival, dat al ruim veertig jaar wordt georganiseerd. De toekomst van het festival, dat op hoogtijdagen meer dan 10.000 bezoekers trok, is namelijk in nevelen gehuld.

Ooit organiseerde Pint het festival, maar vanwege de grote financiële risico's werd de organisatie al meer dan twintig jaar geleden in een aparte stichting ondergebracht. De naam Pint zou wel in gebruik blijven en de vereniging kreeg inzage in de resultaten.

Sinds de laatste editie, afgelopen oktober in de Beurs van Berlage, heeft Pint echter niets meer vernomen. "Via via hebben we gehoord dat de voorzitter is afgetreden," zegt voorzitter Rianne Joosse van Pint, "maar niemand van bestuur of festivalorganisatie reageert."

Op de agenda van de Beurs van Berlage heeft ze gezien dat er in ieder geval nog geen Bokbierfestival is gepland. "Ik heb geen idee of het nog goed komt, maar ik vrees voor de toekomst van het festival."

Kleinere proefglazen
Pint is al langer ontevreden over de opzet van het festival. Vanwege teruglopende bezoekcijfers is de organisatie vorig jaar een andere weg ingeslagen: de traditionele verkiezing van het beste bokbier werd geschrapt en er kwam meer aandacht voor muziek. Ook werd niet geluisterd naar het pleidooi van Pint om met kleinere proefglazen te werken dan de forse glazen van 20 centiliter.

Mocht het festival doorgaan op deze manier, dan wil Pint in ieder geval niet dat haar naam nog wordt gebruikt. Alleen: afdwingen kunnen ze dat niet. "Het is net als mensen die dolverliefd trouwen en denken dat het altijd goed zal gaan. In de statuten twintig jaar geleden is afgesproken dat de naam Pint gebruikt mag worden, zonder enig voorbehoud."

Een nieuw bokbierfestival oprichten is volgens Joosse niet aan de orde. Daar is weinig tijd voor en straks heeft de organisatie toch een plan voor een 41ste editie. "Dan hebben we opeens twee bokbierfestivals."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden